poniedziałek, 6 sierpnia 2012

knedle z ciasta serowego z morelami...

...ten przepis wszyscy zachwalali więc postanowiłam zrobić owszem knedle są smaczne ale powiem szczerze że mnie smakują bardziej te z ciasta ziemniaczanego



 

250g białego sera
1 jajko
szczypta soli
3/4 szklanki mąki, mniej więcej
2 łyżki roztopionego masła


12 małych, słodkich moreli
12 małych kostek cukru

Ser zmielić lub dobrze rozgnieść widelcem. Dodać sól, jajko i stopniowo dodawać mąkę. Jeżeli ser jest wilgotny, dodać trochę więcej mąki (ciasto powinno mieć konsystencję ciasta ziemniaczanego). Dodać roztopione masło i dobrze wymieszać. Zawinąć w folię, schłodzić przez około 2 godziny, można je zostawić w lodówce na całą noc. Nastawić lekko osoloną wodę do gotowania knedli w dużym, szerokim rondlu.
Morele umyć, naciąć i usunąć pestki i w ich miejsce włożyć kostkę cukru. Ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować cienki placuszek i otoczyć nim morele dobrze sklejając brzegi. Układać na lekko oprószonej mąką stolnicy. Włożyć knedle do gotującej się wody i zagotować na dużym ogniu. Kiedy knedle wypłyną na powierzchnię, obniżyć ogień i gotować 8-10 minut, aż morele będą miękkie. Podawać gorące, polane masłem ze zrumienioną bułeczką i posypane cukrem, można też posypać je lekko cynamonem.


 

źródło: "CinCin"

20 komentarzy:

  1. Wyglądają obłędnie, ale narobiłaś mi ochoty na takie jedzonko :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczny kolorek :-) wyglądają bardzo apetycznie, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne, no i morelowe. Nie robiłam jeszcze z takiego ciasta, a i z ziemniaczanego robię rzadko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Knedle z morelami zawsze będą mi się kojarzyć z wakacjami i labą
    Piękny kolor i apetyczny wygląd .Pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. Lutka...a u mnie jakoś z morelami się nie robiło najczęściej z truskawkami lub śliwkami

    Karolino...polecam spróbować może Tobie zasmakują ;)

    Agattekh...dziekuję bardzo :)

    Degustatorka...dziękuje :)))

    Asik...jasne;) zapraszam

    Pan Deserek...nic innego nie pozostaje jak tylko zrobić :))

    Edzia...dziekuję, jak zrobisz daj znać

    Asiek...no ja chyba sie do zwykłych przyzwyczaiłam ;)))

    Majana...dziękuję :))

    MalgosiaZ...dziękuję a następnym razem spróbuję zrobić tak jak i Ty

    Samantha...dziekuję, a knedle polecam spróbować

    Whiness...ja dluższy czas też nie a teraz mam chęć na kolejne

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę przyznać, że bardzo dawno nie jadłam knedli. A Twoje aż krzyczą, żeby je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  7. Morele wyglądają przecudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Knedle wygladają przepysznie, pozdrawiam cieplutko :)

    Ps. upiekłam torcik ferrero wyszedł przepysznie, niebawem dam go na bloga ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają przepysznie.
    Chyba już czas najwyższy zrobić knedle, a takich z morelami jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają przepysznie! Kiedyś robiłam knedle serowe, ale z innego przepisu i dałam serek z wiaderka, no i oczywiście mąki trzeba było sypać i sypać - takie to wilgotne było. A efekt końcowy - wiadomo jaki - twarde kule, którymi można zabić :D
    Uściski przesyłam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. do knedli nie palam miloscia ale widzialam twoje leczo na GP i jutro je bede robic, bo dostalam na nie pypcia

    OdpowiedzUsuń
  12. Bernadeta...ojj polecam bo jest na prawde pyszne co na nie spoglądam to znów mam chęć.

    Aniu...masz rację to przez ser trza bylo maki sypać

    Amaranthrose...to były moje pierwsze u mnie zawsze z truskawkami ;)

    Justynko...dziekuję, a tort juz widziałam;))

    Angie...dziekuję, powiem szczerze ze to moje pierwsze z morelami

    Natalia...wiec czas nadrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. szczepanskiadam10 sierpnia 2012 22:31

    przepis wydaje śie prosty i na pewno wypróbuje a knedliczki wyglądają bardzo apetycznie
    pozdrawiam Adam

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają mega apetycznie!
    Przypomniałaś mi tym wpisem, że mam jeszcze zamrożone czeskie knedle z morelami :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudny mają kolor te morele :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Flusso...racja kolorki fajne ;))

    Moniko...dziekuję te Twoje też mam zapisane do wypróbowania

    Adam...tak jest prosty zresztą Ty robisz takie cuda w kuchni że nawet jakby nie był to byś zrobił :)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo dobry przepis, robiłam ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  18. MOreli nie mam, może uda mi się przygotować wersję ze śliwkami ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Ewo...:) spróbuj, spróbuj tylko weź nie duże bo będziesz miała kule armatnie ;))) moje z większymi morelami tez takie byly

    Patrycjo...o ze śliwkami na pewno sa dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam knedle. Poszukiwałem dobrego przepisu długu. U siebie mam "tradycyjne" - z ziemniakami. Ale takich z białym serem nie miałem okazji próbować. Podkusiłaś mnie - i będę zmuszony (w dobrym znaczeniu) wykonać knedle wg Twojego przepisu. Wyglądają wyśmienicie. A zachwalanie wzmaga apetyt i smak :)

    OdpowiedzUsuń