piątek, 24 sierpnia 2012

pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym






3 zielone ogórki
2 marchewki
mięso mielone
jajko,
cebula
bulion
sól, pieprz
śmietana
łyżka mąki



ogórki, marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Z mięsa mielonego z dodatkiem jajka, cebulki, pieprzu, soli uformować małe pulpety. Obsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano, a następnie przełożyć do miski. Na tym samym oleju podsmażyć ogórki i marchewkę. Kiedy warzywa już będą lekko rumiane podlewa się je bulionem, tyle, żeby były zakryte. Wrzucamy pulpeciki i dusimy jeszcze chwile, do miękkości marchewki, następnie zaprawiamy mąka rozmieszana ze śmietaną.

Ja podałam z kaszą z posiekaną świeżą miętą, pyszne są też z koperkiem.



źródło: "Kuchnia"

20 komentarzy:

  1. Pyszny obiadek ! Z chęcią się wproszę na te pyszne kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Samantha...zapraszam zrobię ponownie dla Ciebie ;)

    Moniko...koniecznie wypróbuj ;)

    Bernadeta...polecam sos jes delikatny w smaku

    Kasiu...dzięki ja z początku też obawiałams ie smaku ale wyszly bardzo dobre i zdecydowanie do powtórki

    OV...polecam spróbować a smakuje dobrze, robilam kiedyś zupę z zielonego ogórka

    Juliaa...:) dziekuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, tak - w Empire Beach ;). Czy też gościłaś w tym hotelu? ;> Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  6. Z kiszonymi robiłam ,ale ze świeżymi jeszcze nie .Wygląda bardzo smakowicie .Zapisuję do szybkiego wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ciekawy ten sos-pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. musi byc pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  9. Dorota...i jest :)

    Grażynko...:)) dziekuję

    Lutka...ze świeżymi polecam:) danie ma fajny smak

    Nashelly...tak i to kilkakrotnie tylko w Empire ;)))

    Degustatorka, Agattekh...dziekuję ;))

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow! wygląda naprawdę wspaniale, porządny obiadek :)) Wypróbuje Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. Kochana, ale pyszny obiad stworzyłaś! Rewelacja! Poszedłby u mnie w mig :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaki ciekawy pomysł na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostatnio panuje jakaś dziwna moda na blogowe łańcuszki szczęscia, czyli "The Versatile Blogger Award". Tak się fatalnie złożyło, że i ja zostałem w to wciągnięty. A wiesz, łańcuszki szczęścia to nie żarty, jak się taki przerwie to najgorsze plagi egipskie (czy tam inne kryzysy greckie) na człowieka spadną. Więc muszę wytypować 15 blogów do tej dziwnej zabawy. Witaj zatem w gronie szczęśliwców/pechowców (wybierz co lubisz). Szczegóły tutaj: http://www.chleby.info/2012/08/the-versatile-blogger-award-kto-to.html

    OdpowiedzUsuń
  14. Miętowe Listki30 sierpnia 2012 18:19

    Czasami coś bardziej tradycyjnego dobrze zjeść. Ja rzadko jadam tego typu obiady, ale patrząc na to zdjęcia nabrałam ochoty ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaka pychota!!!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniały pomysł na pyszny obiad ;-) Aż nabrałam chęci na przygotowanie tych pulpecików ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Ewo...szczerze polecam ;)) nie dość że szybkie to jeszcze smaczne ;)

    Natalcia...dziekuję ;))

    Miętowe Listki...dzięki, ja wracam często do tradycyjnych potraw, a ta jednak troche odmieniona;)

    Ali...:)) to mnie sie chyba trafi plaga;)) dziekuję za wyróżnienie juz kilka razy pisałam i nie wiem co bym jeszcze mogła dodac;)

    Patrycjo...dziekuje :)

    Russkaya...dziekuję;) u mnie też raz dwa zniknął :)

    W.rudnicka...polecam :))) i daj znac jak zrobisz

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszny obiadek ....

    OdpowiedzUsuń
  19. To sa takie zwykle szklarniowe ogorki? czy gruntowe?

    OdpowiedzUsuń
  20. Kasiek...ja miałam akurat gruntowe, ale jak sa dobre szklarniowe to tez moga byc

    OdpowiedzUsuń