niedziela, 19 sierpnia 2012

śliwkowe ciasto z budyniem

...lubicie ciasta z budyniem? bo ja bardzo, zawsze robiłam jabłecznik z budyniem a teraz spróbowałam tego przepisu i polecam jak najbardziej...

 DSCF1539 (525x700).jpg



2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 duży budyń śmietankowy
500 ml mleka
około 300 g śliwek (ja dałam tyle żeby przykryć tyle położyłam)

Umyte śliwki przecinamy na pół. Masło drobno siekamy, dodajemy do mąki, dosypujemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wbijamy całe jajka. Wszystkie składniki szybko zagniatamy i wstawiamy ciasto do lodówki. Na mleku gotujemy gęsty budyń. Jeśli budyń jest bez cukru, dodajemy 1 łyżkę do mleka. Formę (u mnie tortownica 22cm) wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy na dno formy, następnie układamy śliwki, budyń i na wierzch nakładamy drugą połowę rozwałkowanego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC i pieczemy około 40 minut, do zrumienienia się ciasta. Ciasto możemy polukrować bądź posypać cukrem pudrem



źródło: "Kulinarne info"

20 komentarzy:

  1. wygląda smakowicie, chyba je zaraz zrobię

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne ciacho :) zawsze czymś zaskakujesz :) Narobiłaś smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubię takie ciacha :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asia...to tak jak i ja ;)

    Pan Deserek...dzieki, wiec może sie skusisz?

    Anula...dziekuję, na prawdę polecam

    Degustatorka...:) wiec może się skusisz?

    Justynko...dziekuję a ciasto upiecz bo na prawdę warto

    Grażynko...dziekuję ;)

    Whiness...moje też ;)

    Magda...to tak samo jak i ja ;)

    Lutka...zrób koniecznie bo to pyszne połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja uwielbiam bydyniowe!

    OdpowiedzUsuń
  6. tez lubię te z budyniem, a śliwkowe brzmi dla mnie nawet bardziej kusząco niż jabłecznik..super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie i pewnie smakuje równie dobrze. Kolejny przepis na mojej liście do zrealizowania ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny prosty przepis, ciasto wygląda wyśmienicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne owocowe ciasto i ten budyń wspaniały !
    Przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. no to ja wpadam na kawałeczek bo ostatnio sporo pracuję fizycznie i apetyt mi dopisuje:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Moje wszystkie śliwki wylądowały dziś w powidłach, niedawno skończyłam je robić :) Ciasto super! Takiego połączenia: śliwki + budyń nigdy jeszcze nie jadłam.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Upiekłam, ciasto jest wspaniałe Izo, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Z budyniem nie próbowałam, ale musi być przepyszne! Ja też ostatnio zajadam się ciastami ze śliwkami - wspaniałe owoce są w tym roku!

    OdpowiedzUsuń
  14. Natalia...polecam bo na warto zrobic ;)

    Justynko...widziałam i ta posypka migdalowa pyszności; cieszę się że smakowalo

    Moniko...na prawde polecam bo jest smaczne u mnie powidla robi mama i zawsze jak pojade to cos tam dostanę ;)

    Renatko...:)) czestuj się

    Samantha...dziekuję a ciasto faktycznie pychotka ;)

    Agattekh...dziekuje ;))

    K...polecam, myślę że będzie smakował

    Shinawa...no na prawdę polecam je i wiesz że mnie chyba też bardziej smakuje

    Patrycjo...to tak jak i ja ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Genialnie wygląda! Robiłam kiedyś podobne i było pyszne:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. a ja nie wiem co żle robiłam ale wyszło mi strasznie klejące ciasto którego nie można rozwałkować i nic z nim zrobić :(

    OdpowiedzUsuń
  17. Czas śliwek.. czas tych wspaniałych przysmaków ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Ewa...ojj tak ja też lubię śliwkowe wypieki

    Iza...nie wiem czemu robiłam kilka razy i kilka osób tez i wychodziło. Czasem trzeba sypnąć trochę więcej mąki, jajka też sa różne mniejsze, wieksze itd..

    Judik...prawda? ja bardzo lubię takie ciasta z dodatkiem budyniu:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda pysznie i na pewno tak smakuje! Mam tylko małą wątpliwość....wierzchnie ciasto na zdjęciu nie wygląda na rozwałkowane...

    OdpowiedzUsuń
  20. Beti...bo miałam nie równo położone śliwki i budyń ;)i jak nałożyłam ciasto tak wyszło

    OdpowiedzUsuń