poniedziałek, 17 września 2012

domowe hot-dogi...

 

DSCF7671 (700x525).jpg

...domowe hot dogi, smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Chyba każdy je lubi a wiadomo że nie ma to  jak  zrobione w domu z porządnych składników; wiemy co jemy!


 

 

ciasto:

2 szklanki mąki
1/3 kostki roztopionego masła
1 łyżeczka cukru
1 jajko
1/2 szklanki ciepłego mleka
25 g drożdży
płaska łyżeczka soli

dodatki do środka dowolne ja miałam:

8 kabanosów
ketchup
papryka
żółty ser
ogórek konserwowy
czarnuszka, kumin

 

do miski wsypujemy mąkę, po środku robimy "dołek" wsypujemy drożdże, cukier zalewamy połową ciepłego ale nie gorącego mleka. Zasypujemy łyżka mąki i odstawiamy 8-10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie kiedy drożdże wyrosną dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Raczej nie  trzeba ale jakby to dodajemy więcej maki bądź mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Ciasto wałkujemy; tniemy nożem na prostokąty. Każdy smarujemy ketchupem układamy kabanosa i wybrane dodatki. Zlepiamy. i układamy na blasze.  Wierzch można posmarować mlekiem i posypać ulubionymi ziołami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200st jakieś 15 minut aż się zarumienią...

 

 

20 komentarzy:

  1. Cudowne te Twoje domowe hot dogi:) Bardzo takie lubię:) A kabanosy mogę jeść pod każdą postacią:) Najchętniej przygotowuje z nich koreczki z dodatkiem żółtego sera i ogórka konserwowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomicie wygląda i bardzo apetycznie, co prawda domowy najlepszy !!! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. najsmaczniejsze chyba ze świeżą bułką:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego kabanoska zjadlabym z checia. Moja propozycja to zapiekanka makaronowa, ktora zrobilam kiedys z sucha polska kielbaska, ale z powodzeniem takie kabanosy mozna do niej wykorzystac
    http://codojedzenia.pl/pora-na-makaron/

    OdpowiedzUsuń
  5. Kabanos z oliwką, pomidorem koktajlowym i kawałkiem ogórka konserwowego, posmarowany musztardą miodową, zawinięty w żółty ser, a to wszystko zawinięte w naleśnik i podpieczone w mikrofali, lub piekarniku - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysłów na zastosowanie kabanosa mam mnóstwo. Począwszy od tortilli, zapiekanki czy nawet tradycyjnej jajecznicy :)
    Jednak ostatnio byłam u rodziny i tam bardzo mocno zasmakowała mi sałatka:)
    Składniki:
    makaron z zupki chińskiej :)
    kabanos
    papryka
    kukurydza
    jajka
    ogórek
    przyprawy do smaku
    majonez
    Nie podaję konkretnej ilości składników, ponieważ po prostu każdy dodaje to co lubi :)

    Makaron z zupki chińskiej zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 3-5 min. Potem gotujemy jajka na twardo. Kolejnym krokiem jest odlanie wody z salaterki w której znajduje się nasz makaron. Następnie kroimy kabanos, paprykę, ogórek i jajka w kostkę i dodajemy razem z kukurydzą do salaterki. Ostatnim krokiem jest przyprawienie sałatki do smaku i dodanie majonezu. :) Smacznego! :)
    Sałatka jest naprawdę w smaku obłędna i polecam ;)

    monis767@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. BLOG HOT -DOGI zawsze stawia mnie na nogi a ja Wam podam wszystkim przepis smaczny i niedrogi .Sorbet Konspolowy w smaku jest nietuzinkowy ,w kuchni czas się nie dłuży a kabanos jako lodowy patyczek nam posłuży .Sorbet Konspolowy to rosół zamrożony rewelacyjny w upały i w smaku wspaniały .Każda Babcia będzie w szoku gdy zobaczy swój rosół w zamrażarce o zmroku .Jak ktoś laikiem w kuchni jest to podam Wam przepis na rosół który the best .Potrzebujemy 4 udka bo kurczaczek zawsze pomoże we wszelakich smutkach ,1 cebula która swym aromatem rozczula ;( ,2 liście laurowe ale nie do przykrycia nagości ale by oczarować smakiem wszystkich gości ,jedna kostka rosołowa może być tej marki na W :) a przy spożywaniu sorbetu każdemu z Was braknie tchu .Wszystkie składniki do garnka wkładamy ,chyba nie muszę tłumaczyć ,że cebulę kroimy w kostkę ,liście zaś możemy połamać a potem przed teściową z wazą się kłaniać :) .Kostkę rosołową do garnka wrzucamy ,możemy dodać również lubczyka bo wtedy miłosna gra w domu nie zanika .2 godziny gotujemy Nasz rosołek by potem cieszyć się sorbetami na stole .Do jednego litra wywaru (rosołku ) torebkę żelatyny potrzebujemy a sorbetami całą rodzinę cieszyć będziemy .Wlewamy taki napój bogów :) do kolorowych salaterek i laseczki kabanosa Konspol Natura do każdej z nich wkładamy bo oprócz niesamowitego smaku ,stabilną rękojeść do trzymania sorbetu mamy . Przez cztery godziny niechaj się salaterki z wywarem w lodówce schładzają a 26 września miłe Panie podczas obrad jury swe podniebienie sorbetem schładzają bo przepisy Fanów swą niezwykłością serca ogrzewają . dziewczyna50@gazeta.pl e-mail

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomysłów w głowie mam pełno, a nawet i jeszcze więcej! :) Kiedy zobaczyłam ten konkurs przypomniały mi się drożdżowe krokodyle pożerające kabanosy i same czekające na pożarcie. Widziałam (i jadłam) je na pewnej imprezie. To nic innego, jak drożdżowe ciasto zawinięte na foremki do pieczenia rurek (tak samo jak ciasto na rurki z kremem) z dekoracyjnymi oczami, łapkami i wielką paszczą wypełnioną ulubionym sosem i... kabanosem właśnie! Nie dość, że proste, to jeszcze smaczne i zachwycające wyglądem.
    Ale żeby było prościej i nie wymagało tak wiele pracy to moją propozycją na szybką przekąskę z kabanosa będzie kabanos w cieście na patyku. Wystarczy dwa kabanosy związać razem na przykład za pomocą szczypioru wymieszać w cieście (z mąki, jajka, wody, odrobiny mleka, soli) i usmażyć na złoty kolor po czym wbić na drewniany patyczek i podawać z ulubionymi sosami.
    A gdy już na prawdę chcemy naszą pracę ograniczyć do minimum to możemy zrobić w formie keksówce zapiekankę banalnie prostą, a po przygotowaniu wystarczy pokroić w plasterki i gotowe.
    Na dnie formy należy poukładać chleb tostowy, na nim czerwoną paprykę (można ją wcześniej podsmażyć), na nią warstwę startego na grubych oczkach żółtego sera, na należy ułożyć kabanosy, całość posypać znów obficie żółtym serem, a niego położyć plasterki pomidora i pokruszony chleb tostowy. Całość zapiec w około 180 stopniach przez 10 maksymalnie 15 minut.

    Pozdrawiam,
    ps. przepraszam, że aż trzy propozycje, ale należę do niezdecydowanych osób i ciężko było mi wybrać.

    senninha@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Kabanos w cieście francuskim

    Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty, na każdym z nich układamy kawałek kabanosa, a na niego kawałek żółtego sera. Wszystkie cztery rogi zlepiamy razem. Wierzch ciasta francuskiego smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 15 min w 200st. C.

    Smacznego! :)
    makecookingblogkulinarny@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Omlet warzywny z kabanosem.

    makecookingblogkulinarny@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Słone muffinki z kabanosem.

    50 g masła
    1/2 cebuli (posiekanej)
    80 g kabanosów drobiowych
    360 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g startego sera żółtego
    220 ml mleka
    80g czerwonej papryki
    1 jajko
    sól/pieprz

    makecookingblogkulinarny@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Paluszki z kabanosem
    375g ciasta francuskiego
    Kilka większych kabanosów
    1 żółtko roztrzepane w 1 łyżce mleka

    Na stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt(32x15cm).Przekroić go na 2 części(14x15) i (18x15).
    Położyć na blasze do pieczenia i wstawić do lodówki na około 10 min.
    Na mniejszym kawałku rozłożyć po 5 kawałków kabanosa(około 3cm długości), w odległości około 1,5-2cm od brzegu. Ciasto między kabanosami posmarować żółtkiem z mlekiem. Nakryć większym kawałkiem ciasta i mocno docisnąć palcami. Wstawić do lodówki na około 20 min.
    Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Ostrym nożem przyciąć brzegi ciasta i pokroić na paski o szerokości ok. 0.5cm.Ułozyć płaską stroną na blasze i piec około 6 min.

    Smacznego!
    makecookingblogkulinarny@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  13. "Kruche babeczki na słono z pastą z kabanosów"

    Składniki na babeczki:
    2 szklanki mąki pszennej
    20 dag masła
    1 łyżeczka soli
    2 żółtka

    Składniki na pastę:
    20 dag kabanosów
    1 łyżka sera do smarowania gouda
    szczypta ostrej papryki

    czerwona papryka do dekoracji

    Przygotowanie:

    1. Babeczki - siekamy drobno zimne masło z mąkami i solą, dodajemy żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Gotowe wkładamy na około 1 godzinę do lodówki. Foremki do babeczek smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Pieczemy przez 15 min. w temp. 180 stopni.
    2. Kabanosy siekamy w robocie kuchennym na gładką masę, dodajemy serek oraz szczyptę papryki. Masę wkładamy do szprycy i wypełniamy babeczki.

    Dekorujemy kosteczkami czerwonej papryki, a jesli ktoś chce - dodatkowo plasterkami kabanosa.

    Smacznego!
    Agnieszka
    dang.21@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. "Kruche babeczki na słono z pastą z kabanosów"

    Składniki na babeczki:
    2 szklanki mąki pszennej
    20 dag masła
    1 łyżeczka soli
    2 żółtka

    Składniki na pastę:
    20 dag kabanosów
    1 łyżka sera do smarowania gouda
    szczypta ostrej papryki

    czerwona papryka do dekoracji

    Przygotowanie:

    1. Babeczki - siekamy drobno zimne masło z mąkami i solą, dodajemy żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Gotowe wkładamy na około 1 godzinę do lodówki. Foremki do babeczek smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Pieczemy przez 15 min. w temp. 180 stopni.
    2. Kabanosy siekamy w robocie kuchennym na gładką masę, dodajemy serek oraz szczyptę papryki. Masę wkładamy do szprycy i wypełniamy babeczki.

    Dekorujemy kosteczkami czerwonej papryki, a jesli ktoś chce - dodatkowo plasterkami kabanosa.

    Smacznego!

    Pozdrawiam,
    Agnieszka
    dang.21@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. "Tarta na słono z kabanosami, kurkami i serem feta"

    Składniki na tartę:
    2 szklanki mąki pszennej
    20 dag masła
    1 łyżeczka soli
    2 żółtka

    Składniki nadzienia:
    25 dag kabanosów
    15 dag kurek (można użyć innych ulubionych grzybów)
    15 dag sera feta
    1 mała cebula
    2 jajka
    1 szklanka śmietany 18%
    masło do smażenia
    sól i pieprz do smaku

    Przygotowanie:

    1. Składniki na ciasto siekamy ze sobą, następnie wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 1h. Po czasie wysmarowaną formę (np. tortownicę) wylepiamy ciastem tak, by utworzyły się również wysokie brzegi. Pieczemy 10 minut w temp. 180 stopni.

    2. Kurki i kabanosy kroimy na plasterki. Wrzucamy na patelnię z masłem i cebulą. Smażymy przez kilka minut. Następnie dajemy na sito i odsączamy z tłuszczu. Podsmażone składniki układamy równo na podpieczonej tarcie, rozkruszamy ser feta i polewamy masą jajeczną (roztrzepane jajka zmieszane ze śmietaną i doprawione delikatnie solą i pieprzem). Pieczemy 30-35 minut w temp. 180 stopni.

    Podajemy jako przekąskę pokrojoną w trójkąty. Smacznego!

    Pozdrawiam,
    Agnieszka
    dang.21@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Wchodziłem tutaj od czasu do czasu gdy się nudziłem, ale kilka ostatnich wpisów udało ci się.

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepis na hot-dogi super. Robiłam dwa razy wyszły pyszne. Pierwszy raz troszkę zmieniłam. Kabanosy zastąpiłam parówkami (paluszki). Wersja dla dzieci.

    OdpowiedzUsuń
  18. fajne oryginalne w smaku, lubie takie nowości:) ja dodałam kabanoskow smakowych maestro, po prostu rewelacja po 2-3 do hot-doga, a co!

    OdpowiedzUsuń
  19. dziekuje bardzo za przepisik, na pewno skorzystam :) ja uzyje kabanosow paprykowych maestro, ktore mam teraz w lodowce

    OdpowiedzUsuń