piątek, 14 grudnia 2012

chiński pomarańczowy kurczak...


 ...szybkie, smaczne i bardzo aromatyczne danie taki oto właśnie jest ten kurczak. Potrzebujemy na niego tyle czasu ile gotuje się ryż.





1 podwójna pierś kurczaka
1 jajko + szczypta soli
1 pomarańcza
mąka pszenna
ryż

sos:
100 ml soku pomarańczowego ( ja wycisnęłam z 1 pomarańczy)
100 ml octu (użyłam octu z białego wina, 6%)
100 ml wody
100 ml cukru
2 łyżki keczupu
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
pół posiekanej papryczki chili

1 pomarańcza
1 łyżki wody + 1 łyżki mąki ziemniaczanej
olej do smażenia



Gotujemy ryż.

W tym czasie kurczaka kroimy w kostkę, dokładnie mieszamy w roztrzepanym jajku ze szczyptą soli. Następnie obtaczamy w mące. Kurczaka smażymy w woku na głębokim oleju na złoto. Zdejmujemy z woka.

Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę a miąższ kroimy w plastry, a następnie w trójkąty.

Mieszamy ze sobą składniki sosu.

Z oleju, na którym smażył się kurczak zostawiamy w woku ok. 3-4 łyżki. Resztę zlać, nie będzie już potrzebna. Na rozgrzany olej wrzucamy startą pomarańczową skórkę i chili. Chwilę smażymy, mieszając. Następnie wlewamy sos. Kiedy sos się zagotuje, zagęszczamy go, stopniowo wlewając wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Podczas wlewania cały czas mieszamy sos, obserwując, kiedy osiągnie odpowiednią konsystencję, w zależności, jak gęsty sos lubimy. Pozwalamy się sosowi zagotować.

Następnie do sosu dodajemy usmażonego kurczaka. Mieszamy i ponownie pozwalamy, by sos się zagotował. Na koniec wrzucamy pokrojoną pomarańczę i po raz ostatni mieszamy.

Podajemy z ryżem.



źródło: "Passionfruit"

20 komentarzy:

  1. ile to jest 100ml cukru?

    OdpowiedzUsuń
  2. i jak mozemy "stopniowo wlewac wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną" jesli jest jej lyzka zmieszana z lyzka maki. tego sie nie da wymieszac i pozniej wlac. poprosze o wyjasnienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. kuntakinte...po prostu od razu nie wlewasz całego, zalezy jaki gęsty sos kto lubi. Jak dodamy całość będzie dość gesty niczym kisiel.

    A co do cukru 100ml to około pół kubka, ale to też wiadomo w zależności jaki kto lubi smak

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszosći lubie takie kulinarne ekperymnety

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie pychota!

    OdpowiedzUsuń
  6. asiathinksthings19 grudnia 2012 14:18

    O matko, ale pyszne!!! Uwielbiam pomarańczowego kurczaka! Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawa propozycja obiadowa :) A najbardziej podoba mi się czas przygotowania. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię dania z kurczaka a to wygląda super i bardzo smacznie:-) Zjadłabym z chęcią:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. to zdecydowanie coś dla mnie-ostatnio na nic nie mam czasu:) piękne zdjęcie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda tak cudownie...

    OdpowiedzUsuń
  11. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Madziu...polecam, daj znac jak coś :)

    Renatko...to dokładnie tak jak i ja ;)

    Judik...częstuj się ;))

    Ojj tak Ewo masz calkowita rację czas jest genialny

    Asiu...ja takiego pierwszy raz robiłam, ale z pewnością będe powtarzała

    Patrycjo...dla mnie też ;)

    Lutka...dziękuję ;)

    Asia...dokładnie robi się raz dwa ;)

    Agattekh...polecam; i ja tez lubię tak kombinować

    Atinka.. i jest smaczny

    Justynko...dziekuję ;)

    Asik...ja tez bardzo lubię :)

    Degustatorka...dziękuję, racja jest pyszny ;)

    Basiu...a może by się przekonał ;) kto wie

    Natalcia...jak zrobisz daj znac czy smakowało ;)

    Agnieszka...dziękuję ;)

    Kamciss, Asiaisk Natalia...dziekuję za nominację ;)

    Maggie...polecam ;) bo na prawde jest smaczne danie

    Grazynko...ja też ;)

    Kasia...;) dzieki

    Malwinka...dokładnie ;) ja tez takie lubię

    OdpowiedzUsuń
  13. Ogromnie się cieszę, że kurczak Ci zasmakował, pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. fajny pomysł. Jeśli idzie o kurczaczka, polecam też przepis na NUGGETSY jak z KFC:) http://www.kuchnianatki.blogspot.com/2012/09/moim-ulubionym-daniem-z-drobiu-sa.html

    OdpowiedzUsuń
  15. Kurczak to chyba najpopularniejsze mięso w naszej kuchni, Kurczaka można zrobić na butelce piwa, wtedy mamy chrupiącą skórka na całym kurczaku a w środku soczyste mięsko. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobię dziś na Sylwestrową domówkę :-) Wszystkim życzę Szczęśliwej 13 w nadchodzącym roku.

    OdpowiedzUsuń
  17. Za dużo tego wszystkiego, bleeeeeeeeeeeee.

    OdpowiedzUsuń
  18. Jakoś wolę europejską kuchnię...

    OdpowiedzUsuń
  19. Adela...ja też nie przepadam za chinską ale ten kurczak akurat mi zasmakowal ;)

    E...każdy ma swoje smaki a skąd wiesz że nie dobre?

    Ewa...polecam ;)

    Janek...tez czesto robię takiego kurczaka

    Ambrozija...:) dzieki a na przepis z pewnością zerknę ;)

    RainDrop...:)) smakował, smakował dzieki za wynalezienie fajnego przepisu

    Domi...dziekuję ;)

    Adrianamilner...ja też lubie od czasu do czasu ;))

    OdpowiedzUsuń
  20. No to mam obiad na dzisiaj:)

    OdpowiedzUsuń