piątek, 28 grudnia 2012

tort tiramisu

...w tym roku na urodzinowy wypiek wybór padł na tort tiramisu. Szybki do zrobienia a przy tym bardzo smaczny. Ciasto upiekłam ze sprawdzonego przepisu na "biszkopt rzucany"  Każdą warstwę czekolady oprószyłam dodatkowo łyżeczką kakao...




biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie  wystudzone ...


Do nasączenia blatów:
160 ml wrzacej wody
2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
80 ml likieru amaretto

kawę zalewamy gorącą wodą, a gdy przestygnie  dodajemy likier amaretto


Składniki na masę:
750 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki
100 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżki ekstraktu z wanilii

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Dodać serek mascarpone i wymieszać.


Ponadto:
100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach
3 łyżeczki kakao

Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych i łyżeczką kakao. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.



 Źródło: "Zachciało mi się słodyczy"

22 komentarze:

  1. prosze wytłumaczcie po co rzuca się te ciasto na podłogę?

    OdpowiedzUsuń
  2. całkiem apetycznie wyglada....

    OdpowiedzUsuń
  3. jadłem tiramisu stanowczo zbyt dawno temu!

    OdpowiedzUsuń
  4. w połowie przepisu odechciało mi się czytac - o robieniu tego czegoś nawet nie myślę - za dużo czynności i składników; ale, gdy mnie ktoś poczęstuje, to chętnie skosztuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. szczerze, polecam zamiane amaretto na oryginalny skladnik, czyli whisky, duuuza roznica :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak może urosnąć biszkopt bez proszku do pieczenia? Jakieś bzdury...

    OdpowiedzUsuń
  7. uwierz mi biszkopt piecze się bez proszku do pieczenia, spróbuj a się przekonasz

    OdpowiedzUsuń
  8. jeden z moich ulubionych..

    OdpowiedzUsuń
  9. całkiem apetycznie? wygląda bosko! aż chce się lizać monitor

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam na święta,wyglądał pięknie,smakował jeszcze lepiej. Jednym słowem - cudeńko cukiernicze.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kate...;) dziękuję za komentarz i cieszę się że tort smakował. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. O matko...gdzieś ty się mi chowała z tym blogiem przez tyle czasu???..obejrzałam pierwszą stronę i już na 90% przepisów mam ochotę..będę zaglądała częściej..bo tu widzę cuda dziewczyno robisz...o torcie tiramisu nie wspomnę :P
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo fajny przepis właśnie go wypróbowałam prosty i efektowny

    OdpowiedzUsuń
  14. Niunia...ciesze się że smakował i dziekuje za komentarz

    Banocka...dziekuję; i zaglądaj :)) bedzie mi miło

    OdpowiedzUsuń
  15. na zdjeciu sa 3 warstwy biszkoptu, a w przepisie dwa. robic wedlu uznania czy jest to dosc istotne?

    OdpowiedzUsuń
  16. Marta...dwa razy przekrawamy biszkopt czyli mamy 3 blaty, w opisie napisałam "...wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków" po prostu nie pisałam 3 razy tego samego. Oczywiscie mozna zrobic tylko z 2 ale myslę fajniej wygląda z 3. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Wypróbowałam na urodziny siostry-szybki, kremowy, przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  18. Nun...cieszę się że smakował i dziekuję za komentarz

    OdpowiedzUsuń
  19. zrobiłem - skosztowałem - polubiłem .. Jest super za....sty..Lizać wszystko z czym kawałek torciku sie stykał. Następny przepis proszę..

    OdpowiedzUsuń
  20. Tort jest przepyszny. Piekę go na uroczystości rodzinne. Moja młodsza córka go uwielbia, chociaż nie znosi tortów :) Tort Tiramisu to najlepszy tort jaki kiedykolwiek jadłam. Polecam tylko kupowanie dobrej jakości składników czyli markowego mascarpone, dobrej gorzkiej czekolady min. 80 % kakao, dobrej kawy a będzie wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasto wygląda rewelacyjnie. Kusi!!!

    OdpowiedzUsuń