niedziela, 27 stycznia 2013

dżem pomarańczowy...

...ostatnio zajadam się dżemem pomarańczowym niestety kupionym który nie jest jakiś zły ale smakuje trochę jak mirinda. Niedawno trafiłam na domowy dżem u Ani; zrobiłam i polecam każdemu kto lubi bo jest bardzo smaczny. Można dla urozmaicenia dodać starty imbir, kardamon czy też ziarenka wanilii...






8 pomarańczy
1 szklanka cukru
sok z jednej cytryny     
0,5 szklanki wody



Pomarańcze wyszorować i obrać ze skórki. Część skórek zachować. Z wody i cukru ugotować syrop i wrzucić do niego pokrojone na mniejsze części pomarańcze. Gotować na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. W między czasie z połowy skórek usunąć białą część i pokroić w cieniutkie paseczki. Gdy część płynu odparuje dodać skórki , sok z cytryn. Wszystko nadal gotować na wolnym ogniu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Należy uważać, żeby za bardzo nie wysmażyć owoców bo dżem wyjdzie zbyt suchy. Gorący dżem rozłożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem, aby słoiczki się załapały.



20 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę zrobić, wygląda przepysznie. Ja też chce się zajadać taką pysznością !:-), pozdrawiam cieplutko :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurczaczek...chyba zrobię..bo lubię smak pomarańczy zimą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dżemu pomarańczowego jeszcze nie jadłam, na pewno się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pomarańczowy!

    OdpowiedzUsuń
  5. czarodziejkasmakow31 stycznia 2013 10:30

    Bardzo przemawia do mnie ten kolor, a jeszcze jak sobie pomyślę, jak musi pachnieć taki dżemik to już moje kubki smakowe zupełnie szaleją :))))

    OdpowiedzUsuń
  6. zapraszam do zapisania się do bazy blogów:)
    chcemy stworzyć bazę blogów - by każdy miał okazję zobaczyć jak największą ilość blogów w jednym miejscu:)
    Pozdrawiam.
    http://baza-blogow.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, kocham cytrusy, a takiego dżemu jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A niedawno kupiłam siatkę pomarańczy i zastanawiałam się co z nimi zrobić. Szkoda, że tak późno do Ciebie zajrzałam, bo już wszystkie spałaszowane ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. kamila.pychaciasta1 lutego 2013 23:21

    Ale mi zapachniało :-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kamila...:)) i realnie tez pachniało ;)

    Angelika...jeszcze sezon trwa wiec polecam

    Anonimmowa...koniecznie zrób ;)

    baza bloga...dziękuję na pewno zerknę

    Czarodziejka smakow...pachniał bajecznie ;) w całym domu był zapach kiedy się gotował

    Patrycjo...to tak jak i ja ;)

    Agnieszka...skuś sie bo jest na prawdę smaczny

    Banocka...szczerze polecam ;)

    Magdzia...dzięki ;))

    Justynko...zrób koniecznie póki sezon na cytrusy

    Gosiu...polecam myślę że będzie zadowolony

    Agnieszka...dziekuję

    Agattekh...to prawda nie ma to jak swój

    Piegusek...bardzo smaczny ;)

    Natalia...dziękuję ;)

    Mycupofhotchoc...uwielbiam malinowy ;) a te domowe to bez porównania ze sklepowymi

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja robiłam dżem z mandarynek i tez muszę przyznać, że wychodzi bardzo smaczny. Muszę jeszcze wypróbować w wersji z pomarańczy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wyglada niesamowicie smacznie:)uwielbian dzem pomaranczowy ale wlasnie domowej roboty:)mmmniam;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nathalia... ja też zdecydowanie bardziej lubię ten domowy

    Ewa...to ja będę musiała zrobić też z mandarynek

    Jola...:)) to się częstuj

    OdpowiedzUsuń
  15. a na ile sloiczkow stracza te 8 pomaranczy? :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Calista...zależy jakie masz duże pomarańcze. Ja miałam takie te z grubą skórką bo wiem ze bankowo są słodkie i soczyste. A wyszły mi prawie 3 słoiki po 250 ml, napisałam prawie bo ten trzeci nie był pełny;)

    OdpowiedzUsuń
  17. piękne zdjęcie,
    dżem polecam, pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super przepis ;) juz go zapisalam... Wg cudowny blog... Dopiero dzis go odkrylam... :)
    Pozdr moja imienniczke
    Izabela

    OdpowiedzUsuń
  19. Iza...dziekuję i zapraszam do odwiedzania; również pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nieprecyzyjny przepis. Z ilu pomarańczy pokroic idodac skórke.

    OdpowiedzUsuń