środa, 23 stycznia 2013

surówka z czerwonej kapusty


...smaczna surówka z czerwonej kapusty. Teraz w wersji z majonezem, kolejnym razem spróbuję z olejem...



pół główki czerwonej kapusty
1 duża cebula
1 duże jabłko
sól, pieprz
cukier
ocet lub sok z cytryny
1 łyżka majonezu



Kapustę poszatkować i wrzucić na osolony wrzątek. Do wody dodać trochę octu i chwilę gotować ok.5-7 minut.
Cebulę obrać, pokroić i wyłożyć na durszlak. Następnie wylać na nią kapustę razem z wrzątkiem i zostawić do obcieknięcia i wystygnięcia. W ten sposób sparzy nam się cebula i będzie lekko miękka.
Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać razem z kapustą i cebulą. Doprawić do smaku cukrem, pieprzem i majonezem.



źródło: "Agatka gotuje i smakuje"

20 komentarzy:

  1. Natalia...dokładnie tak jak i ja ;))

    Majana...dziękuje ;))

    Anucha...następnym razem zrobię i ja tak dla spróbowaniaa

    Lutka...u Ciebie to istna skarbnica surówek

    Jutin&Dorothy...:)) to tak jak i ja

    Beata...na pewno wypróbuję ;)

    Madziu..ja także sama nie wiem czemu tak rzadko ją kupuję

    Grażynko...ja też ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A takich dodatków do tej surówki nie znałem. A czerwoną kapustę akurat mam więc wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. ziemniaczki, kurczaczek i taka surówka= pyszny obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam surówkę z czerwonej kapuchy..mój tato jest mistrzem w jej doprawianiu

    OdpowiedzUsuń
  5. To jedna z mych ulubionych surówek :) pyszniutka :)
    Przepiękne zdjęcie !

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie będzie dziś na obiad, robię dość często właśnie z majonezem, ponieważ mój M uwielbia ;), pozdrawiam cieplutko :-).

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio coraz bardziej przekonuję się do samodzielnego robienia surówek. Muszę wypróbować ten przepis, bo bardzo lubię czerwoną kapustę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię taka surówkę.

    OdpowiedzUsuń
  9. Po prostu uwielbiam!!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdecydowanie wolę z majonezem :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo zdrowa i apetyczna!

    OdpowiedzUsuń
  12. mniam, uwielbiam !!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Doggi...ja tez ;)

    Patrycjo...ojj tak

    Agattekh...ale ta drugą wersję też wypróbuje dla porównania

    Mary...to tak ja i ja ;)

    Degustatorka...ja już też ;)

    Angelika...polecam ;) ja też lubię

    Justynko...no ja często do tej pory nie robiłam, ale teraz to się zmieni

    Jarku...;) dziekuję ja wciąż szukam tej naj naj

    Banocka...ja tez lubie a dla mnie najlepszą robiła babcia

    Agnieszka...ale mi zrobiłas smaku ;)

    Benek...polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jest pyszna:) Pasuje idealnie do pieczonej kaczki z jabłkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. U mnie surówka z czerwonej kapusty to ostatnio na okrągło. Bardzo polubiła ją moja córcia i codziennie prosi o nią do drugiego dania. Ja w wersji obgotowanej robię tylko bez majonezu a z olejem, a z majonezem robię na surowo :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przyszedł czas aby odpocząć. Wtedy zawsze zasiadam przed kompem i szukam ciekawego bloga. Tym razem na szczęście przywędrowałem tutaj.

    OdpowiedzUsuń
  17. Super. Prosto i smacznie, jak zawsze na mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zapisany przepis ;) główka kapusty jest - teraz trzeba tylko ją przetworzyć ;) choć ja z majonezu zrezygnuję ...

    OdpowiedzUsuń
  19. Kasia...spróbuj z olejem, badz oliwą tez jak kupie kapuste to zrobie taką wersję

    Fan...:)) dziekuję

    Bolesław...dzieki za miłe slowa

    Ewa...ja też lubie ale coś rzadko robię koniecznie musze to nadrobic

    Paulina...o tak świetnie by pasowała do kaczki

    OdpowiedzUsuń
  20. gotowanie ze stylem24 maja 2013 13:21

    Surówka z czerwonej kapusty smakuje także świetnie ze startą marchwią :)

    OdpowiedzUsuń