piątek, 22 lutego 2013

dyniowe leniwe....

 ...pyszne dyniowe leniwe znalezione u Kasi. Choć nie lubię, a raczej nie lubiłam dyni to się na nie skusiłam  tak ładnie wyglądały, i powoli się do niej przekonuję za sprawą takich przepisów.

DSCF8612 (700x525).jpg



50g twarogu
300g puree z dyni
1 jajko
1,5 szklanki maki + mąka do podsypywania
odrobina soli
kawałek masła
cukier do posypania
cynamon

puree z dyni

Pokrojoną w kostkę dynię wrzucamy do garnka, zalewamy wodą gotujemy aż będzie miękka ok 10 minut. Odlewamy wodę i widelcem rozdrabniamy można także blenderem.



W misce rozgniatamy widelcem twaróg, na w miarę gładką masę. Dodajemy puree z dyni, jajko i dokładnie mieszamy. Wsypujemy make, odrobinę soli i zagniatamy gładkie ciasto - jeśli mocno się klei dosypujemy po odrobinie mąki. (Niektóre dynie są bardzo mokre i puree z nich będzie wodniste.)
W międzyczasie w dużym garnku należy zagotować wodę z odrobiną soli. Ciasto wykładamy na dobrze posypany mąką blat. Odrywamy po kawałku, formujemy kluseczki. Wrzucamy na wrząca wodę i gotujemy około 2 min od wypłynięcia na powierzchnie.
Ja podobnie jak Kasia wyławiałam łyżką cedzakową, dokładnie osączałam z wody i wrzuciłam na patelnię z rozgrzanym masłem, na talerzu posypałam cukrem i cynamonem



źródło: "Lejdi of the house"

21 komentarzy:

  1. Ciekawe wykorzystanie dyni, jestem pod wrażeniem bo tez lubię to warzywo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zarabianie przez internet jest mozliwe.
    Przekonaj sie

    OdpowiedzUsuń
  3. wielkie dzieki !!! :-))) sprobowalam, roboty tyle co nic, a pychotka

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety brak dyni, przepis musi poczekać na realizacje do jesieni, ale apetyczne są. Przypomniały mi się babcine Kluski Docierane, sprawdźcie proste Zapraszam i Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Dynia jet do kupienia w marketach i dobrych warzywniakach nawet zimą. Tak więc zajadajmy te zdrowe warzywo.

    OdpowiedzUsuń
  6. Blee, nie cierpię leniwych na słodko ! ; D No ale to moje zdanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy przepis, do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  8. Ania...polecam ;)

    Ciumka...to już co kto lubi;)

    Lekarz...no dokładnie

    Janek...ależ mozna spotkać dynię ;) w warzywniakach czy na rynku

    Ama...cieszę się ze smakowaly

    Leszek...z pewnoscią

    Ewa...ja dopiero sie przekonuję ale w takim wydaniu bardzo mi smakuje

    Judik...dziekuje ;))

    Adela lat 73+...hahah no to faktycznie jestes leniwa

    Słodka Babeczka...polecam ;)

    Dzin...ja tez !

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawy pomysł

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie posiadam puree z dyni ,pozostaje mi tylko popatrzec i powzdychac

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja dynię uwielbiam, więc skuszę się z miłą chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  12. Szkoda, ze nie ma już teraz dyni, bo na pewno bym takie zrobiła, bardzo ciekawy przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Agattekh...sa sa jeszcze są gdzieniegdzie ;)

    Karolina...polecam ;)

    Leszek...ja kiedyś też

    Lutka...można spotkać gdzieniegdzie dynie ;) i teraz

    Degustatorka...dziekuję ;))

    OdpowiedzUsuń
  14. Dynia nadaje ładny kolor potrawom. Ja uwielbiam marynowaną.
    ładne kwiatki Ci wyszły Izo!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyjątkowo piękne zdjęcia i świetny składniki. Mam ochotę takie zrobić już jutro na obiad

    OdpowiedzUsuń
  16. No te leniwe sa wspaniale. Jutro robie

    OdpowiedzUsuń
  17. Za porcję takich leniwców to ja wszystko... :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja jak na razie to z dyni robiłam zupę, ale Twoje kluseczki wyglądają zachęcająco, zwłaszcza że w formie kwiatków :)

    OdpowiedzUsuń
  19. To chyba i ja się przekonam do dyniowych leniwych :)

    OdpowiedzUsuń