sobota, 16 marca 2013

lemon curd

...nie wiem jak to się stało, że choć lubię cytrynowe smaki to wcześniej nie robiłam ani nawet nie jadłam lemon curd.  Jest pyszny; wyjadam go łyżką ze słoika. Skorzystałam z przepisu Natalii. Polecam...




sok i skórka otarta z 2 cytryn
160 g cukru
2 żółtka
2 jajka
80g  masła


W garnuszku roztrzepujemy jajka, żółtka i cukier; do połączenia. Dodajemy masło, sok i skórkę z cytryn. Stawiamy na kuchence; podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. Przecedzamy przez sitko. Przelewamy do wyparzonego słoika.
Krem ten można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Z podanych składników wyszedł mi prawie pełny 500g słoiczek kremu.

16 komentarzy:

  1. Wow, wiem co to jest, mieszkam w UK i tutaj ten przysmak znam, choc prawde powiedziawszy na poczatku podchodzial raczej sceptycznie:) Robie dla dzieci muffinki z lyzka tego zlotego cuda i wychodza wspaniale:) a czasami jak mam handre i ochote na cos slodkiego to tez potrafie jesc ze sloika:)) Ja ma przepis do mikrofalowki ale jeszcze nie probowalam. Chyba najwyzsza pora. Dzieki za przypomnienie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne zdjęcie ,cudownego kremu .Pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda na tej fotce :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam, ale podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam lemon curd. Zresztą chyba wszystkie kremy owocowe.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmmmm wygląda obłędnie. Jeszcze nie robiłam, ale chyba w końcu się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Asik...ojj skuś się bo na prawdę warto

    Karolina...tez będę próbowała z innymi owocami ;)

    Degustatorka...polecam jest pyszny; jeśli lubisz cytrynowe smaki

    Agattekh...dziękuję :)

    Lutka...dziękuję ślicznie

    Maria...ja czytałam, oglądałam juz chyba ze dwa lata i żałuję że dopiero teraz zrobiłam ta pyszność. Nie wiem jak smakuje kupny ale tu jest chwilka roboty wiec polecam zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Te Twoje zdjęcia są powalające! Aż chce się jeść nawet coś, za czym się nie przepada. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Od brata też dostałam na niego przepis i w końcu muszę się zabrać zeby zrobić ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lemon curd to coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. dobrze ze u ciebie jest ten przepis bo juz nie musze szukać innego sprawdzonego.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo żałuję, że jeszcze swojego nie zrobiłam...

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaki piękny słoiczek! A zawartość musi być pyszna!:-) Też uwielbiam cytrynowe smaki ale takiego curdu sama nigdy nie robiłam:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Judik...dziekuję, i polecam jest pyszny

    Pati...ja tez zaluję że dopiero teraz z chodzil za mną co najmniej rok

    Bernika...polecam:)

    Natalia...ojj tak!

    Asia...koniecznie zrób, ja żaluje że tak dlugo zwlekałam

    Madzia...dziękuję ;))

    OdpowiedzUsuń
  15. Do lemon curd wstyd się przyznać, ale zabieram się już chyba ze dwa lata... A mam taki apetyczny przepis z użyciem tego smakołyku :)

    OdpowiedzUsuń
  16. dziś zrobiłam po raz pierwszy mój lemon curd. Wcześniej go nie jadłam a wszyscy znajomi go chwalili, więc postanowiłam spróbować.Wyszedł PYSZNY! Świetnie smakuje sam ale upiekłam go w drożdżówce(tylko jednej bo chciałam spróbować) i szkoda że tak mało bo drożdżowe ciasto w połączeniu z lemon curdem jest boskie. Przepis zapisuje i polecam wszystkim spróbować

    OdpowiedzUsuń