środa, 10 kwietnia 2013

rogale z makiem...

...pyszne, pulchne rogaliki śniadaniowe w sam raz na śniadanie z masłem, bądź dżemem. Przepis znalazłam tutaj i szczerze je polecam



 2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
2-3 dag świeżych drożdży
jajko
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżeczki cukru
płaska niepełna łyżeczka soli
jajko do posmarowania i mak do obsypania


Do miski przesiewamy mąkę, robimy "dołek" wlewamy letnie mleko i wodę, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i zostawiamy na kilka minut. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy jajko, a na koniec roztopione masło. Wyrabiamy miękkie, w miarę elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąkę albo dolewamy mleko. Zostawiamy pod przykryciem na około godzinę.
Wyjmujemy ciasto z miski i rozwałkowujemy ją na okrąg o 35 cm średnicy, przecinamy go na 8 trójkątów.


Trójkąty zawijamy od podstawy w kierunku wierzchołka układamy na blasze w sporych odstępach i zostawiamy na 30-40 minut.


w tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, rogale smarujemy rozbełtanym jajkiem i obsypujemy makiem. Pieczemy ok 25 minut, aż będą ładnie przyrumienione





21 komentarzy:

  1. Chyba zrobię jutro takie rogaliki, wyglądają rewelacyjnie i jak ładnie wyrosły:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A Ty Izuś wcale nie kusisz? Takie pyszności na śniadanko - pyszne świeże rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne!! Jak malowane, chętnie bym sobie takiego rogala zjadła na śniadanie z twarożkiem i rzodkiewką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm mam smaka na tego rogala :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym takiego rogala! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne są takie rogaliki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne te rogaliki, musiałaś się napracować ale warto było :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sądziłem że takie rogale można dostać tylko w sklepie a tu proszę, przepis i wszystko jasne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Teraz już wiem jak takie rogale zrobić, więc nic innego mi nie pozostaje jak je wykonać:)
    Idealne!

    OdpowiedzUsuń
  10. dawno już nie piekłam rogali- dzięki za przypomnienie-cudownie Ci wyszły:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. rany iza jakie one sa cudne!jakie idealne!I ogolnie to wlasnie zrobilam sie mega glodna!

    OdpowiedzUsuń
  12. Iza ale mi narobiłaś ochoty na takie rogale. Już zaczynam kombinować kiedy mogę je zrobić

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie cudne ! Ale bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Iza jak napiszę, że wyglądają jak sklepowe to jest to komplement :):):) Śliczne !

    OdpowiedzUsuń
  15. dziękuję za komentarze ;))

    OdpowiedzUsuń
  16. przetestowałam i są super, tylko jak się je chce mieć na śniadanie to troszkę trzeba wcześniej wstać, ale znalazłam rozwiązonie - wystarczy ciasto zarobić wieczorem i wstawić do lodówki więc rano to tylko godzinka i gorące, chrupiące, rogale kuszą na stole obok miodzia i innych śniadaniowych atrakcji

    OdpowiedzUsuń
  17. Betib...cieszę się że smakowały i dziękuję za komentarz

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobione, odhaczone ;) jak się pokaże 10 komentarzy takich samych, to przepraszam :) coś mi dodawanie nie działa :)
    Rogaliki wyszły pyszne. Zrobiłam pół na pół z mąką razową i posypałam siemieniem lnianym. Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Rogale super, bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  20. Mmm takie rogaliki idealne na śniadanko

    OdpowiedzUsuń