niedziela, 19 maja 2013

biszkopt genueński

 ...biszkopt nietypowy bo z dodatkiem masła. Jest delikatny i lekko wilgotny; warto spróbować go zrobić. Dla mnie w smaku jest lepszy od niezawodnego biszkoptu rzucanego.

Z tym że biszkopt rzucany jest pewniakiem wiadomo że wyjdzie i będzie równiutki, a ten czasem troszeczkę opada i zawsze mam stres czy aby nie za dużo. Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm wtedy w sam raz przekroimy na 3 części.

 DSCF8932 (525x700).jpg



4 jajka
100 g mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
130 g drobnego cukru
30 g roztopionego masła



Roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodając cukier.

Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszając na najmniejszych obrotach; ja zawsze w tym momencie zaczynam wszystko robić ręcznie. Powoli dodajemy obie przesiane mąki; delikatnie mieszając.

Na sam koniec powoli wlewamy stopione i ostudzone masło. Wylewamy ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170st około 30 minut. Wyjmujemy na kratkę; studzimy.

DSCF8946 (2).JPG



20 komentarzy:

  1. Ja też nieraz odwracam formę z upieczonym biszkoptem.A co do proszku do pieczenia,ciasto rośnie dzięki porządnie ubitej pianie.

    OdpowiedzUsuń
  2. prubowałam upiec ale nie mam wagi ile 100g maki w szklance nie lubie przepisów gramowych tylko mniej skoplikowane

    OdpowiedzUsuń
  3. checa...ja też nie mam wagi wiec tak dokładnie nie daję szklanka 250ml = 170dag mąki wiec tak ciut wiecej niż 3/4 ;) ale jak dasz całą tez wyjdzie ok

    OdpowiedzUsuń
  4. widzę, że umiesz robić zdjęcia tego co dobre

    OdpowiedzUsuń
  5. Ładnie Ci wyrósł ten biszkopt :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ładnie wyrośnięty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam biszkopty! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawe gdzie proiszek do PIECZENIA !!!

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglada zachecajaco ;p

    OdpowiedzUsuń
  10. K... proszku do pieczenia do biszkoptu nigdy nie dodajemy!

    OdpowiedzUsuń
  11. Co w z tym proszkiem do pieczenia:D

    OdpowiedzUsuń
  12. wyszedl mi wysmienity, mimo ze zrobilam z maki pelnoziarnistej. Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyborny! To jest chyba najlepszy przepis na biszkopt. Wychodzi puszysty, delikatny, mięciutki, po prostu pycha. Cała rodzina się zachwyca : D

    OdpowiedzUsuń
  14. Kasiu...dziękuję za komentarz i ciesze się że smakował. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. my-simple-cuisine30 lipca 2013 19:00

    Wczoraj szukalam przepisu na biszkopt ;) Przepisy, ktore mam juz mi sie znudzily i tym sposobem trafilam na Twoja strone ;) Zrobilam go i stwierdzam, iz jest genialny :) Super miekki - w sam raz do mojego ciasta ;) W jeden dzien stalam sie jego wielbicielka :) Dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. My-simple-cuisine...cieszę się ze smakował :)) ja tez go bardzo lubię. Dziekuję za komentarz i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Biszkopt ok, naprawdę ok. Dzisiaj na bazie tego przepisu zrobię jały torcik, bez żadnej uroczystości ot tak sobie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam pytanie, czy do tego biszkoptu można dodać kakao żeby był czekoladowy???

    OdpowiedzUsuń
  19. Marta...tak można jeśli dasz 2 łyżki kakao to daj 2 łyżki mąki

    OdpowiedzUsuń