poniedziałek, 24 czerwca 2013

sernik na zimno z mlekiem w proszku...

...bardzo lubię mleko w proszku, czasami wyjadam je łyżkami; kiedy przeglądałam zapisane przepisy "do zrobienia" od razu pomyślałam, że czas na to ciasto. Polecam robi się go szybko, nawet nie trzeba wyciągać miksera do przygotowania. Przepis na masę serową zaczerpnęłam z bloga "Czerwień i błękit

DSCF1657.jpg

 

Spód:

200g herbatników maślanych
70 g masła

Masa serowa:

1kg sera zmielonego dwukrotnie lub z wiaderka
1 szklanka mleka w proszku (niegranulowane)
5 łyżeczek żelatyny
2/3 szklanki mleka
2/3 szklanki cukru pudru (lub więcej)
250 ml śmietany kremówki
galaretka
owoce

 

Masło stopić. Ciastka zmielić, wymieszać z masłem. Masą wylepić dno tortownicy i docisnąć. Odłożyć do lodówki, by spód nieco stwardniał. Ja miałam tortownicę 22cm i ledwo zalałam galaretką wiec spokojnie można użyć 24 bądź 26cm.

Żelatynę wsypać do zimnego mleka, podgrzewając rozpuścić. Przestudzić.
Część sera włożyć do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać. Całość przełożyć do reszty sera. Wymieszać z cukrem i mlekiem w proszku. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy serowej.

Wyłożyć masę na ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię. Włożyć do lodówki aby stężała. Kiedy będzie gotowa ułożyć na wierzchu owoce i zalać tężejącą galaretką.

 

 

 

20 komentarzy:

  1. Majanko, Agnieszka...dziekuje ;)

    Aga...no to sie cieszę że smakowal ;)

    Minawetp...oj tam toz to prawie dietetyczne ciacho truskawki, ser, noo i troszkę śmietany ;) p.s ja tez sie odchudzam wiecznie od poniedzialku ;)

    Moniko...ja też serniki bardzo lubię ;))

    Natalia...dziekuję ;)

    Lutka...to masz tak samo jak i ja :)

    Gosiu...dziekuję ;)

    Marta...jak lubisz to polecam bo jest na prawde pyszny :)

    Asiek...noo mam nadzieję że sie wreszcie przekonasz ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepięknie! Chyba znów zrobię...

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm ale cudo..az slinka pociekła..

    OdpowiedzUsuń
  4. Kawał ciacha! Wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Adela lat 73+9 lipca 2013 13:10

    W sam raz na lato!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super się prezentuje ten serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam tego typu smakolyki...

    OdpowiedzUsuń
  8. W sam raz na gorące lato

    OdpowiedzUsuń
  9. Dobre na upalne dni

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszny udał się rodzince smakował dzięki za przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Saba...cieszę się że smakował i dziękuję za komentarz :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie spodziewalam sie, ze takie ciasto moze nie wyjsc, a jednak. Dlaczego masa serowa nie zgestniala, nie stezala? Jest konsystencji serka i niestety słabo wyglada na talerzu. Co mogło pójść nie tak?!

    OdpowiedzUsuń
  13. Mia a nie zapomniałaś o żelatynie?? Jesli nie to nie mam pojęcia czemu nie wyszedł. kilka osób robiło co widac w komentarzach i nikt nie miał problemu

    OdpowiedzUsuń
  14. Też nieraz wyżeram mleko w proszku, więc zapisuję;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Sernik wygląda naprawdę cudnie!!! I tak narodowo-) Poczęstuję się kawałeczkiem:-) A Ciebie zapraszam do mnie na deser i żeby nie było, też bez pieczenia:-) Pozdrawiam i miłego dnia życzę

    OdpowiedzUsuń
  16. sernik przepyszny, robiłam go już kilka razy z różnymi dodatkami i nigdy się nie zawiodłam :P dla tych którym nie stężał... pamiętajcie o dodaniu normalnej żelatyny! FIX żelowy dostępny w sklepach to nie to samo ;) trzeba go dodać więcej-przeczytajcie prporcje na opakowaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ulala...dziekuję za komentarz i cieszę się że smakuje ;)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Kupilam sernik na zimno z torebki z emix wlalam mleko i wsypalam zawartość torebki i miksowalam zrobilam tak jak było napisane ale DSLAM to do lodówki i nie stezal co mam zrobić???

    OdpowiedzUsuń
  19. Magma... na takim serniku w proszku to nie próbowałam, może jakbyś dała wiecej żelatyny to by było ok. Chyba jedynie co to przelać do szklaneczek , udekorować owocami i zrobic desery.

    OdpowiedzUsuń