niedziela, 7 lipca 2013

ciasteczka "Misie"...

...przepyszne bardzo bardzo kruche ciasteczka o maślanym smaku. Z podanych składników wychodzi 18-20 ciasteczek.

Ja następnym razem zrobię z podwójnej porcji "złożone" wrzucę przełożone pergaminem do zamrażalki. Kiedy mamy chęć na coś słodkiego wystarczy 10 minut i mamy ciasteczka.

DSCF1837_Vn_big



200g masła w temperaturze pokojowej
100g cukru pudru
1 żółtko
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
230g mąki
30g ciemnego kakao



Miękkie masło ucieramy dokładnie w misce, wsypujemy cukier puder i dalej ucieramy ok 2 minuty.
Dodajemy żółtko, esencję waniliową. Na końcu dodajemy mąkę i mieszamy chwilkę mikserem, a następnie zagniatamy rękoma ciasto; jest bardzo miękkie ale takie ma być.

Dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Zawijamy osobno w folię spożywczą* i wkładamy na około
godzinę do lodówki. Po tym czasie należy  podsypując mąką rozwałkować na grubość ok 2-3mm



nn.jpg



Z ciasta ciemnego wycinamy kółka szklanką a z jasnego np kieliszkiem 2/1 na jedno duże kółko dwa małe. Duże koła układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy jasny pyszczek, a drugi mały przekrawamy nożem i nakładamy uszy** Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st w termoobiegu około 8-10 minut.

Kiedy ostygną robimy oczy z lukru i buźkę z czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. Oczy też można zrobić z białej czekolady.

lukier:  4 łyżeczki cukru pudru utrzeć z odrobiną śmietany dosłownie na czubku łyżeczki; lukier musi być gęsty żeby się nie rozpłynął.

*  ponieważ ciasto szybko się nagrzewa i lepi strasznie ja po wyrobieniu od razu rozwałkowałam między dwoma pergaminami na 2-3mm i wstawiłam takie właśnie do lodówki na godzinkę

** uszy polecam nałożyć 1-2 mm na ciemne ciasto bo jeśli tylko dołożymy to mogą szybko odpaść



źródło: "The-cookie-fairy"

20 komentarzy:

  1. CUDOWNE I TAKIE APETYCZNE !!! MNIAM

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie śliczne aż szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. martawkuchni.blog.pl10 lipca 2013 12:14

    jakie słodkie:) aż żal je jeść:) mój synek był by zachwycony nimi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój Julek byłby zachwycony!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale urocze słodziaki!

    OdpowiedzUsuń
  6. niesamowite ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kamila.pychaciasta10 lipca 2013 23:25

    Są cudowne!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Rany ale urocze ciasteczka! Aż szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale one piękne! :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. ooo... jak wyglądają apetycznie. Aż chce się je przytulić :) Czad!

    OdpowiedzUsuń
  11. a to Ci słodziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chantel...;)) dziekuje
    Cichy...polecam bo fajna z nimi zabawa i pyszna ;))
    Asia...dzieki
    Judik...dziękuję ;))
    Moniko... uwierz znikają w blyskawicznym tempie
    Kamila...i do tego pysznie maslane ;))
    Iza...dziękuję ;)))
    Natalia...dziękuję ;)
    Pati...:) myslę że tak
    Marta...polecam zrobić na pewno synek sie ucieszy
    Klaudia...ojj racja
    Lutka...dziękuję ;)) mnie tez się z wygladu spodobaly
    Ewo...dziękuję :)
    Kasiu...zajęcie murowane ;)
    Bernadeta....polecam bo sa przepyszne
    Angie...dziekuję ;))
    Grażynko...dziękuję:) i rzeczywiście są pyszne
    Majana...dziekuję ;)
    Ewo...i szybciutko znikają ;))

    OdpowiedzUsuń
  13. Prześliczne misie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak będę mieć trochę czasu, to muszę takie zrobić dzieciakom - na pewno byłyby totalnie zachwycone.

    OdpowiedzUsuń
  15. wczoraj je robiłam, wszystkim bardzo smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Podziwiamy w redakcji ten przepis i wykonanie od dawna. <3 Mistrzostwo!
    Pozdrawiam cieplutko!!!
    Ania ze Smakera :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale fajne! Zrobimy je razem z moim dzieckiem do szkoły))

    OdpowiedzUsuń