piątek, 26 lipca 2013

sernik śmietankowo-jagodowy...

...idealny deser bez pieczenia na upalne dni i nie tylko. Sernik jagodowo-śmietankowy nam tak zasmakował, że zniknął błyskawicznie, dnia następnego nie doczekał.

DSCF2053.JPG


 

Składniki na ciasteczkowy spód:

100 g maślanych herbatników
60 g masła

Ciastka pokruszyć, dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia; ja zawsze zapominam. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Masa serowa:

700 g twarogu zmielonego dwukrotnie lub wiaderkowego
1 łyżka soku z cytryny
mała śmietana kremówka
3/4 szkl drobnego cukru
2-3 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody ( 3 jeżeli mamy mrożone owoce)
1 szklanka jagód

Twaróg zmiksować z cukrem. Dodać ubitą kremówką i sok z cytryny. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła),  cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki.

Jagody zmiksować blenderem. Masę serową podzielić na 2 części. Białą wylać do tortownicy na ciasteczkowy spód i wstawić ponownie do lodówki. Do drugiej dodać jagody i jeśli potrzeba dosłodzić. Następnie na masę białą wylać jagodową. Wstawić do lodówki najlepiej na noc.

DSCF2149.JPG

22 komentarze:

  1. To ja tu się odchudzam! Tworze artykuły KARYKATURALNE ODCHUDZANIE!!!! A Ty tu takie pyszności serwujesz?????????????! :-) Pozdrawiam!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. powiem ci, że to jest wykwintne

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ślicznie i niezwykle apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam serniki na zimno, Twój wygląda bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten serniczek wygląda niesamowicie

    OdpowiedzUsuń
  6. poproszę kawałek :) piękny

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda zachęcająco. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. O jaki super przepis muszę go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam go i jest super, tylko, że ja na wierzchu dekoruję jagodami lub borówkami, w zależności co kto ma i zalewam galaretką z owoców leśnych, pycha.

    OdpowiedzUsuń
  10. ja też nie lubie papieru wykladać na dno tortownicy lecz jest rewelacyjny sposób kłade płat wafla odpowiednio przyciety, łatwo przenieśc potem na tortownice i fajnie sie kroi

    OdpowiedzUsuń
  11. sernik wygląda apetycznie... fajna kolorystyka:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Serniki na zimno to jedna z mych słabości... mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  13. robiłam juz i był pyszny. i teraz w czwartek zaprosiłam na niego gości wiec zrobie go ponownie :D pyyycha!

    OdpowiedzUsuń
  14. Monia...cieszę się że smakował i dziękuję za komentarz

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy przed wylaniem masy jagodowej trzeba czekac az zetnie sie biala? Zamierzam ten sernik robic rano i bede miec max 1 godz zeby go przygotowac.

    OdpowiedzUsuń
  16. Natka...tak ale dosłownie na chwilkę 10-15 minut, w tym czasie robimy masę jagodową. Daj znac jak wyszedł. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyszedl booooski. Robilam go zamiast tortu dla mojego faceta. Dorzucilam pomiedzy warstwy jeszcze borowki i przyozdobilam bita smetana i malinami. Niebo w gebie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie pogardziłabym kawałeczkiem!

    OdpowiedzUsuń
  19. Serniczek wygląda przepysznie : )

    OdpowiedzUsuń