wtorek, 27 sierpnia 2013

drożdżowe zawijańce z serem...

DSCF2847.JPG



 ...bardzo lubię drożdżowe wypieki i dawno u mnie nic takiego nie było więc dziś dodaję przepis na zawijańce z serem, które ostatnio 3 razy pod rząd piekłam...



źródło: "z cukrem pudrem"


 400 gram mąki pszennej
50 gram stopionego, schłodzonego masła
100 gram cukru
25 gram drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 jajo


nadzienie serowe:

400 g twarogu
1,5 łyżeczki cukru z wanilią
ok 2 -3 łyżek cukru
1 żółtko
rodzynki

do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek, wkruszamy drożdże, posypujemy łyżeczką cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 minut. Kiedy drożdże zaczną rosnąć, dodajemy cukier, masło, jajko i wyrabiamy ciasto. Znów przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż wyrośnie (podwoi swoją objętość)
W tym czasie mieszamy ze sobą składniki masy serowej.
Ciasto po wyrośnięciu należy rozwałkować na prostokąt około 50x30 cm, posmarować masą serową, zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić na 12-14 plasterków, poukładać na blasze wyłożonej pergaminem, piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni.



Obrazek2.jpg

20 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie wyglądają, tak sobie teraz myśle że chyba niepotrzebnie tutaj dziś wchodziłem , bo tylko sobie smaka narobiłem.
    Pozdrawiam
    Ebooki4u

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżówki kojarzą mi się z babcią, która zawsze je robiła, gdy przyjeżdżałam z rodzicami i rodzeństwem. Wspomnienia.....

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne bułeczki na pewno smaczniejsze niż z piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo smaczne , takie drożdżówki inaczej . łatwe do zrobienia , piekłam , polecam.

    OdpowiedzUsuń
  5. mam przepis już ponad 10 lat, bułeczki robię także z budyniem toffi albo jagodowym dżemem-są przepyszne-polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja nazbierałam w ogrodzie cały kosz laskowych orzechów wiec zrobilam ciasto lecz zamiast sera posmarowałam miodem posypalam tluczonymi orzechami i pokrojonymi morelami suszonymi , smaczne sa tez takie buły z powidlami sliwkowymi i orzechami włoskimi z wierzchu polac lukrem

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe jakby zamiast sera dać budyń...

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmmm... już czuję ich zapach ;-) jutro będą w moim piekarniku ;-)dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja takie bułki robię z cynamonem z cukrem.
    Płat ciasta smaruję roztopionym,ostudzonym masłem i na to daję cynamon z cukrem.Roluję ,kroję na kawałki ,zawijam bułeczkę od spodu aby cynamon z cukrem się nie wysypał.Smaruję rozmąconym jajkiem i piekę w 180 st.około 15-20 minut.

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglądają pysznie i dosyć łatwe do zrobienia - z innej beczki: podoba mi się idea flag :D haha nawet z Jamajki 8 czy Nepalu 3 wow :)) (145? czy to jest może Jersey?) - moim zdaniem na każdym blogu powinien być taki licznik :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Pit...;) może to trochę infantylne ale lubię sobie pod koniec dnia kliknąć na flagi, skąd do mnie zaglądano. Można kliknąć na flagi; będą szczegółowe dane 145 o które pytasz to Isle of Man. Jersey na chwilę obecną to 347. Pozdrawiam Iza


    dziękuję wszystkim za komentarze, oczywiście bułeczki można robić z wszelkim nadzieniem ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie upiekłam i się zakochałam. Dziękuję serdecznie za fantastyczny prościutki przepis.

    OdpowiedzUsuń
  13. Madzia...dziękuję za komentarz, fajnie że skorzystałaś z przepisu no i przede wszystkim że smakowały ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmmhhh...przepis prościutki, ale smak i całośc rewelacyjna...nigdy mi drożdźowe nie wychodzilo, bo albo zakalec albo siadało...a zawijanće rewelacja!! Pycha..mniam..

    OdpowiedzUsuń
  15. SmaczniPrzyjaciele20 grudnia 2013 13:48

    Wyglądają cudownie, zaraz zabieram się do ich robienia, bo akurat i twaróg i drożdże mam w lodówce!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wczoraj je zrobiłam i naprawdę pyszne. Natomiast zostające ze sera białko roztrzepałam widelcem i posmarowałam blat ciasta i póżniej jak nałożyłam warstwę serka,to powoduje,że wszystko lepiej się trzyma kupy.No i oczywiście po wierzchu każdej bułeczki, żeby ładnie się zarumieniły.Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Kasia...ciesze się że smakowały, dziekuję za komentarz

    OdpowiedzUsuń
  18. Zawijańce pyszne:)

    OdpowiedzUsuń