sobota, 14 września 2013

penne z leśnymi grzybami...

...i znów szybkie, proste i smaczne danie. Podczas kiedy gotuje się woda na makaron; przygotowujemy pozostałe składniki dania. Nie podaję dokładnej ilości składników bo robiłam na oko

DSCF3527.JPG

 

makaron penne
grzyby leśne
2-3 łyżki gęstej śmietany ja miałam 18%
1 łyżka serka mascarpone lub zwykłego kremowego
2 małe ząbki czosnku

1 cebula
sól, pieprz
2 łyżki masła

 

Makaron gotujemy al dente. Grzyby oczyszczamy i kroimy w kawałki. Wrzucamy na gotującą się wodę i kilka minut gotujemy; odcedzamy na sicie. Cebulę i czosnek siekamy. W średnim garnku rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy 1–2 minuty następnie dorzucamy grzyby. Po około 5 minutach wlewamy 1 szklankę wody. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Dodajemy mascarpone i wlewamy śmietanę. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Do sosu wrzucamy makaron, mieszamy. Rozkładamy na talerze i posypujemy koperkiem.

 

18 komentarzy:

  1. Students Kitchen14 września 2013 16:17

    Ah ten grzybowy sezon, ja już się otoczyłam kurkami, borowikami, podgrzybkami i prawdziwkami. <3 Mrożone, suszone. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, z leśnymi grzybami to każde danie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już nie mogę się doczekać kiedy będzie jakaś okazja żeby pojechać na grzyby. I oczywiście potem je zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe danie, miałabym teraz ochotę na taki makaron z grzybami, pozdrawiam cieplutko :-).

    OdpowiedzUsuń
  5. Z leśnymi grzybkami cudownie pachnie prawda?
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Majana...Ojj pachnie, pachnie ;) nit to co pieczarki, choć je tez bardzo lubię ;)

    Justynko...to wpadaj do mnie grzyby jeszcze mam raz dwa zrobimy ;)

    Smak Poznania...ja też co roku nie mogę się doczekać

    Grażynko...dokładnie ;)

    Students Kitchen....i marynowane w occie jeszcze do tego ;) chyba najbardziej lubię zbierać

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzy mi się takie pyszne grzybowe danie...

    OdpowiedzUsuń
  8. To teraz podbiłaś moje serce!:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. To z dodatkiem takiego serka jeszcze nie robiłam. Musiało być pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Narobiłaś mi ochotę nie tylko na jedzonko ale na grzyby :) A dokładnie na wycieczkę do lasu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tylko jakoś nie ma tych grzybów za dużo w tym roku :(

    OdpowiedzUsuń
  12. z chęcią bym zjadła takie danie

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham takie potrawy! Szkoda tylko, ze do lesnych grzybow nie mam dostepu od lat... Pieczarki, to nie to samo! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super, muszę się wybrać na grzyby :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Natalia - Poezja Smaku17 września 2013 16:41

    Uwielbiam takie obiady :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  16. Natalia...ja też odkąd weszło we mnie lenistwo ;)

    Agattekh...dzieki, ;))

    Kasia...to prawda, choć sa smaczne to zupełnie inny smak i zapach, jak coś to zapraszam

    Lutka...to zapraszam do siebie ;)

    Karolina...to prawda mało coś jest

    Jarku...:) ja to chyba nawet bardziej lubię zbierać grzyby ;)

    Asia...polecam sos jest wtedy taki kremowy

    Judik...dzieki ;))

    Pati... :) trzeba wybrać sie do lasu ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Hello,

    We have launched a new site <a href="http://ipinrecipes.com/"> http://ipinrecipes.com/ </a>where you can pin and share recipes you like. We would be delighted if you could register your blog to iPinRecipes so that our users can pin, share and enjoy your recipes.

    Regards
    iPinRecipes Team

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie na coś takiego trzyma mnie ochota od wczoraj :D Pozdrawiam i zapraszam http://cynamon.blogujaca.pl

    OdpowiedzUsuń