czwartek, 10 października 2013

marokańska zupa dyniowa Gordona Ramsaya

...bardzo lubię przepisy Gordona Ramsaya, tą zupę zrobiłam według przepisu z książki G. Ramsaya przepis "Zdrowa Kuchnia". Zupę bardzo szybko się robi jest pożywna, aromatyczna i lekko pikantna. Zdecydowanie moje smaki na pewno będzie to jedna z moich ulubionych zup. Idealna na jesienne i zimowe dni.

DSCF3979 (700x525).jpg



1 kg dyni
4 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka białej fasolki
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka kurkumy,
sól, pieprz
500 ml bulionu warzywnego
natka pietruszki
jogurt



Dynię kroimy na kawałki, czosnek i cebulę siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę wrzucamy dynię, czosnek i cebulę. Gotujemy na dużym ogniu około 10 minut. Po tym czasie wsypujemy przyprawy; gotujemy 3 minuty. Całość zalewamy gorącym bulionem gotujemy 10 minut i miksujemy blenderem. Dodajemy odsączoną fasolkę i podgrzewamy chwil kilka.
Podajemy posypaną natką pietruszki i z kleksem kwaśnej śmietany, bądź jogurtu

20 komentarzy:

  1. Kocham takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sara...ja też ;))

    Basia...dziękuję ;) bardzo za miłe słowa

    Natalia...polecam bo jest smaczna jak ktos lubi takie smaki

    Amaranthrose...ja dopiero rok temu polubiłam ;))

    Kasia...;) jasne że nie trzeba dodawać, ja akurat go uwielbiam

    Karolina...jak zrobisz daj znac ;)

    Kasia...wiem wiem że i Twoje a zupe polecam ;) szybka i smaczna

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety, zupa dyniowa nie tak rewelacyjna jak się spodziewałam ale może to po prostu nie moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie energetyczne zupy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczna wersja dyniowej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolor przecudowny ,smak pewnie też

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupa dyniowa wyszła Ci cudna. Kolor piękny smak i zapach tylko sobie wyobrazić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny kolor ;D Prześliczna miseczka, dzięki czemu wyglada jeszcze lepiej

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś próbowałam robić zupę dyniową ale niestety wyszła mi zbyt mdła. Propozycja dodania ostrej papryczki oraz imbiru i kuminu wydaje się interesująca więc może dam tej dyni jeszcze szansę ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiej zupki dyniowej jeszcze nie jadłem - wygląda bardzo zachęcająco ;))

    OdpowiedzUsuń
  11. Jarku...jak lubisz takie smaki to jak najbardziej polecam tą zupę ;)

    Joasia.R...no ta z pewnością nie jest mdła ;) polecam

    Maja...dziekuję ;)

    Dynia...dziękuję ;) a pachniało w całym domu

    Lutka...dziekuję, no jak ktoś lubi takie smaki to na pewno :)

    Grażynko...dziękuję ;)

    Pati...ja też ;)

    Sabrina...no jest aromatyczna i trzeba lubić te smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tyle co zjadłam swoją zupkę, ale jak patrzę na tą, to mam znów wielką ochotę!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. martawkuchni.blog.pl16 października 2013 16:26

    cudna:) wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zupa wygląda genialnie! Nigdy nie jadłam połączenia dyni i fasoli, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam taką zupę dyniową :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Robiłam ostatnio ale w wersji bardziej uboższej w składniki, Twoja to de lux :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przed chwilka wpalaszowalam z wielkim smakiem twoja zupke. Jest po prostu rewelacyjna!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Kamyczek...cieszę się że smakowała ;) dziekuję za komentarz

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudowna i aromatyczna.

    OdpowiedzUsuń