sobota, 7 grudnia 2013

kurczak po hiszpańsku...

DSCF5018 
...świetny i szybki sposób na kurczaka wystarczy 35-40 minut i gotowe, a sos smakuje obłędnie. Zrobiłam go więcej i potem jedliśmy na ciepło maczając w nim chleb barbari



4 nogi kurczaka bez skóry
2 łyżki oliwy
2 cebule
2 czerwone papryki pocięte w paski
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
puszka pomidorów krojonych
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka cayenne
2 łyżeczki pasty pomidorowej
1 łyżka zmieszanych suszonych ziół (oregano, tymianek, estragon)
1 pomarańcza ze skórką pokrojona na ósemki
Sól, pieprz



Umytego kurczaka solimy i pieprzymy, obsmażamy w głębokiej patelni na lekki brąz z obu stron; wyjmujemy i odstawiamy na bok.

Na oliwie po smażeniu kurczaka dajemy pokrojoną w plasterki cebulę, drobno posiekany czosnek i pokrojoną w paski paprykę i smażmy około 5 minut mieszając. Dodajemy paprykę w proszku, cayenne, pomidory z puszki, pastę pomidorową i zioła. Gotujemy kolejne 5 minut.

Wkładamy kurczaka, obkładamy go cząstkami umytej i pokrojonej pomarańczy. Przykrywamy i dusimy około 25-30 minut aż mięso będzie miękkie...





20 komentarzy:

  1. Ciekawe połączenie:-) Z pomarańczami jeszcze nie jadłam.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. a takie pytanie mozna jesc tą pomarańcze ze skórką chodzi mi o to czy ona na tyle przejdzie tymi wszystkimi smakami że będzie zjadliwa :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny pomysł na standardowego kurczaka na obiad. W nowej odsłonie i niejadek się skusi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. MNiam...a miały byc u mnie dzisiaj kopytka...miały :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Składniki podpowiadają, że obiad musi być smaczny. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. EcoVitalRewolucjeNaTalerzu10 grudnia 2013 16:35

    Tyle nowych smaków przy tak krótkim czasie przygotowania :). Koniecznie będę musiała spróbować :).

    OdpowiedzUsuń
  7. łanie i smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam tego typu dania, pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobiony i prawie zjedzony.pyyychaa!!dzieki za przepis:]

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglada kuszaco, ale czy skorka pomaranczowa nie powoduje,ze sos robi sie troszke gorzkawy?

    OdpowiedzUsuń
  11. Anubis...można dac też pierś bądź inne częsci ale mnie najbardziej smakują właśnie nogi ;) bo n ie sa takie suche.

    Bea...nie nie jest gorzkie od pomarańczy; ja zazwyczaj kupuję te z gruba skórą i wiem że one są bardzo słodkie

    Tomek...jak najbardziej jest zjadliwy; ale zależy jak komu smakuje;

    K84...:) cieszę się że smakował dziekuję ze komentarz

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajny przepis - koniecznie muszę go wypróbować ;) Tylko na początek wezmę na patelnię filet z kurczaka zamiast nogi :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda fajnie. Dawno nie jadłam czegoś takiego.

    OdpowiedzUsuń
  14. Rewelacyjnie wygląda, chyba się skuszę na podobny!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ty to wiesz Izuś co dobre ;)
    Aż ślinka ciekanie od samego oglądania - w sobotę postaram się zrobić taki pyszny obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Natalia - Poezja Smaku11 grudnia 2013 16:33

    Niesamowite danie, bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam wczoraj. Przepyszne danie, ale radzę obrać pomarańcze ze skóry bo papryka wyszła gorzka. Widocznie nie trafiłam na dobre pomarańcze:/ Potrawa smakuje świetnie z polecanym chlebkiem, wygląda bardzo efektownie. Rewelacja na świąteczny obiad!

    OdpowiedzUsuń
  18. to wygląda tak że mi bardzo w smak. Też sobie w święta tak dobrze zrobię. Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  19. Juz raz robilam, dzisiaj tez ugotuje ale bez pomarancza no może dodam kawalek skorki dla aromatu bo za pierwszym razem wyszlo gorzkie. Ostrzegam bardzo ostre - proponuję mniej papryki. Ale ostrosc mezowi mojemu odpowiada. Tez pieklam biribir. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ilość tak różnych dodatków do kurczaka zapowiada niesamowity smak :)Mnie jak większość komentujących też zainteresowały pomarańcze.

    OdpowiedzUsuń