piątek, 24 stycznia 2014

babka pomarańczowa z serowym nadzieniem...

...wilgotna, pomarańczowa do tego z serowym nadzieniem czegóż chcieć więcej.  Przepis na tą babkę podpatrzyłam na blogu "Co do jedzenia" Trochę pozmieniałam min białym serem zastąpiłam ricottę której nie lubię.

DSCF5590.JPG

 

nadzienie serowe:

250 białego sera
50 g masła
90 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

ciasto ucierane:

400 g mąki
250 g cukru
3 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła miękkiego
200 ml soku z pomarańczy
2 pomarańcze

 

masa serowa: ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy jajko, ser, waniliowy ekstrakt, a na końcu mąkę.

Składniki ciasta wyjmujemy wcześniej z lodówki bo muszą być w temp pokojowej. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku w trakcie ucierania. Następnie na przemian mąkę i sok z cytrusów i mieszamy łyżką delikatnie. Na końcu wrzucamy kawałki pomarańczy.

Wykładamy połowę ciasta do natłuszczonej formy i wysypanej tartą bułką. Wykładamy masę serową. A na wierzch resztę ciasta. Wygładzamy ciasto i wstawiamy do piekarnika na 160ºC (termoobieg). Pieczemy przez około 50 – 60 minut lub do suchego patyczka.

Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem, bądź polewamy lukrem.

20 komentarzy:

  1. O cieszę się, że Ci smakowała ta babka. Moje dzieci uwielbiają ją

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniało mi się jak moja mama zawsze takie babki piekła. Aż zatęskniło mi się za domem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babeczka na 5! Apetyczna i kusząca :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Natalia - Poezja Smaku29 stycznia 2014 00:59

    Będzie cudowna na wielkanoc! Babka i sernik w jednym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Babka z wkładką serową brzmi bardzo apetycznie, chyba się skuszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. witam mam pytanie czy dodając świeże owoce pomarańczy babka po upieczeniu nie będzie bardzo mokra? czy zamiast pomarańczy mogę użyć skórkę kandyzowaną

    OdpowiedzUsuń
  7. Patunia...ja lubię wilgotne ciasta więc dla mnie była w sam raz (zakalca nie było). Jeśli chcesz to oczywiście można zastąpić pomarańcze skórką kandyzowaną, jednak z pomarańczami będzie bardziej aromatyczna

    OdpowiedzUsuń
  8. Iza dziękuję za poradę czyli spróbuję z pomarańczami jutro dam znać jak wyszła babka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobiłam babeczkę bardzo dobra wyszła zdjęcia na moim blogu

    OdpowiedzUsuń
  10. Patunia...;) cieszę się że smakowała. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. jestem laikiem, babka wygląda super i dlatego mam pytanie.czy można wszystko zrobić mikserem?

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł! Nie robiłam jeszcze nigdy takiego cudeńka - zapisuję przepis i zrobię ciasto w sobotę :)))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. dziękuję, zrobię na pewno.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. siedzę już godzinę i oglądam Twoje ciasta - bo nie wiem co zrobić na Wielkanoc - wszystko wygląda przepięknie i przepysznie - super bloog

    OdpowiedzUsuń
  15. Ola...dziękuję za miłe słowa

    OdpowiedzUsuń