środa, 8 stycznia 2014

szybka sałatka z kapustą pekińską...

DSCF5366.JPG

...a nawet super szybka i smaczna. Przepis nie dawno znalazłam na blogu "Kuchnia krokusia" i robiłam już ją kilka razy z różnymi rodzajami wędlin, mnie najbardziej smakuje z szynką konserwową lub z kiełbasą szynkową.





kapusta pekińska
30 dkg wędliny
30 dkg sera żółtego
ok 15 cebulek konserwowych

Sos:
4-5 łyżek majonezu
2 łyżki ketchupu
1-2 ząbki czosnku

 

Kapustę pekińską szatkujemy, dodajemy do niej pokrojony w kostkę ser żółty i szynkę. Cebulki odsączamy z zalewy, przekrawamy na pół dodajemy do pozostałych składników.

Sos: Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy ketchup i majonez, mieszamy. Gotowym sosem polewamy przygotowane składniki na sałatkę; mieszamy, i przyprawiamy do smaku pieprzem.

20 komentarzy:

  1. Potrafisz narobic apetytu - pysznie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję za komentarze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szukam niebanalnych smacznych sałatek i właśnie tutaj trafiłam. Bardzo lubię kapustę pekińską. Często ją przyrządzam, ale tej wersji jeszcze nie próbowałam. Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. mojekuchennerewelacje28 stycznia 2014 10:26

    Bardzo fajna, prosta i na pewno smaczna

    OdpowiedzUsuń
  5. Szybka sałatka w sam raz dla zapracowanych i zabieganych rodziców. W połączeniu z wędliną bardzo pożywna i syta.

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosto i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Te cebulki konserwowe, sa ciekawą opcja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wypróbuję Twojej propozycji, pekińska jest świetna do różnych sałatek, też lubię po nią sięgać.
    Zapraszam Cie w wolnej chwili do mnie na Sałatkę z Selerem z zalewy w roli głównej, zupełnie nie smakuje jak seler, jest pyszna.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. właściwie można dodać jeszcze groszek i kukurydzę. będzie bardziej kolorowo

    OdpowiedzUsuń
  10. Myslisz, ze jakas inna kapusta by sie nadala? Jakas miekka i delikatna... Moze Savoy?

    OdpowiedzUsuń
  11. Sałatka rzeczywiście smaczna, ja robię podobną tylko dodatkowo dodaję groszek konserwowy... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. ja też robię taki sos ale dodaję 1 łyżeczkę musztardy i pieprz (połowę majonezu można zastąpić jogurtem naturalnym)

    OdpowiedzUsuń
  13. Smakowity kasek;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Podaje przepis na podobna salatke.Bierzemy kapuste pekinska.pomidor pokrojony w kostke,sw.ogorek w kosteke, polewamy to olejem z pestek winogron posypujemy sola ,bialym pieprzem odrobina soku z cytryny lub octu,do smaku cukru i pokrojony koperek/na zime mroze w pojemnikach.Polecam i zycze SMACZNEGO

    OdpowiedzUsuń
  15. Sałatka z kapusty pekińskiej;1/2 kapusty pekinki,1 duża marchewka,-poszatkować,dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.Sos;3 łyżki śmietany,3 łyżki majonezu,doprawić solą,pieprzem,cukrem i sokiem z cytryny,dobrze wymieszać polać wszystkie składniki i dobrze lekko wymieszać.Smacznego....

    OdpowiedzUsuń
  16. Często to robię. Ale dodaje więcej mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda przepysznie, uwielbiam tego rodzaju sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszna i prosta - tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ksiądz / niepelnosprawny.org29 stycznia 2014 10:52

    dość dobrze pitrasisz, ale zdjęcia kosmiczne masz, przynajmniej z tych, które widziałem tu na wp.pl

    OdpowiedzUsuń