czwartek, 30 stycznia 2014

zupa szpinakowa...

...szpinaku nie cierpię i nie jem. Do tej pory zdarzyło mi się dwa razy  zrobić z nim jakieś dania. Pierwsze to było spaghetti ze szpinakiem a drugie to ta właśnie zupa. Nie powiem że polubiłam szpinak, ale zupę zjadłam, więc chyba nie była taka zła ;) A skorzystałam z tego przepisu...

DSCF5887.JPG

 

1 paczka mrożonego szpinaku (ja miałam świeży)
skrzydełka na zupę
2 marchewki
1 pietruszka
pół małego selera
pół pora
ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
2 łyżki masła
sól,pieprz
jajka gotowane
śmietana

 

W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy skrzydełka; solimy. Gotujemy. Skrzydełka wyjmujemy; oddzielamy mięso i wrzucamy do zupy. Następnie dodajemy obrane ,umyte i pokrojone ziemniaki oraz starte na dużych oczkach warzywa. Gotujemy ok 10 minut

Szpinak, dodajemy nierozmrożony do zupy, gorący wywar nam go doskonale rozmrozi. Ja miałam świeży szpinak więc najpierw go zblanszowałam a następnie rozdrobniłam blenderem. Zagotowujemy całość.

Cebule obieramy ,drobno siekamy i podsmażamy na maśle na złoty kolor; dodajemy czosnek; dodajemy do zupy. Zupę doprawiamy do smaku sola, pieprzem i zaprawiamy śmietana.

DSCF5444 (500x375).jpg

20 komentarzy:

  1. mojekuchennerewelacje.blogspot.com1 lutego 2014 10:13

    Pycha, uwielbiam szpinak, robię fajną sałatkę z łososiem i szpinakiem, zupka do wypróbowania, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładne zdjęcia... ładny szpinak... tak trzymać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładne zdjęcie zupy. Ciężko szczawiową uchwycić z taką toną zieleni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam szpinak! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. szpinak to coś dla mnie <3 ale zupki jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja gotuję zupę szpinakową, co prawda nie za często bo jak nie zobaczę dna to nie mogę oderwać się od gara. Zupę robi się tak:
    Ugotować udko z kurczaka lub pierś ale udko jest smaczniejszym rozwiązaniem , należny tak je ugotować aby łatwo dało się obrać mięso.
    W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę dodać chili płaską łyżeczkę mielonego, kmin rzymski i pokrojoną białą część od pora zeszklić dodać 1,3 szklanki ryżu chwilkę przesmażyć wlać 2 szklanki wywaru z gotowania uda. dodać szpinak ja daję paczkę liści mrożonych które wcześniej rozmrażam i odparowuję wodę. Gotować aż ryż będzie prawie rozgotowany ok 25 min. Następneie doprawić do smaku zupa musi być dosyć pikantna. dodać pokorjne mięso z kurczaka. Duży pojemnik jogurtu naturalnego obficie przyprawić czosnkiem i dodać do gorącej zupy nei gotować już bo sie zważy. Podawać posypane serem feta. smacznego.
    W sumie zupę robi sie szybko i jest dosyć prosta.

    OdpowiedzUsuń
  7. KuchenneCudaJoanny1 lutego 2014 12:03

    dawno nie jadałam - narobiliście mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. www.studioself.pl1 lutego 2014 13:52

    zrobimy ją pierwszy raz! ale już nam smakuje gdy czytamy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  9. kamila.pychaciasta1 lutego 2014 15:12

    A ja uwielbiam szpinak! Jako dodatek do obiadu, pycha! Ale zupy ze szpinaku nigdy nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę wypróbować Twój przepis. Za szpinakiem nie przepadam, ale od czasu do czasu, tak dla odmiany, można zjeść. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dla samego koloru warto zrobic .
    Bardzo ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
  12. ja uwielbiam szpinak w każdej postaci więc i tej zupy spróbuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Smaczna zupka. Ja bardzo lubię szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Moja rada na szpinak? Zabić smak czosnkiem i koniecznie zmiksować zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. A ja i mój syn uwielbiamy szpinak, zupa wygląda ekstra i jaki piękny kolor :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. moda na strychu4 lutego 2014 14:17

    Aj uwielbiam szpinak, a w połączeniu z jajkiem tworzy idealną kompozycję! Ale zupy szpinakowej jeszcze nie jadłam, na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  17. do szpinaku po traumie z podstawówki przekonałem sie dopiero z 3 lata temu

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda rewelacyjne i pewnie też tak smakuje. Bardzo chętnie sobie podobne danie ugotuję. Faktycznie szpinak można zmiksować wraz z czosnkiem.

    OdpowiedzUsuń
  19. + sok z jednej cytryny i smakuje jak szczawiowa. Polecam 5 z + sory teraz 6 z+

    OdpowiedzUsuń
  20. Pychota!!
    koniecznie cytryna!

    OdpowiedzUsuń