środa, 26 lutego 2014

pyszne pączki w/g przepisu M. Kuronia...

...dla mnie nr 1 wśród pączków były te z "przepisu sprzed 100 lat" i zawsze je robiłam. W tym roku postanowiłam wypróbować nowy przepis i wybór padł na pączki w/g przepisu pana Macieja Kuronia na prawdę przepyszne są chyba najlepsze jakie dotąd robiłam. Z przepisu wychodzi ok 20 pączków wykrawanych szklanką...





3,5 szkl mąki
100 ml mleka
250 ml śmietany 30%
6 żółtek
25 ml spirytusu
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
150 g masła
60 g drożdży
szczypta soli
250 g konfitury lub bitej śmietany do nadziewania
otarta skórka z cytryny
ok. 750 g smalcu do smażenia

lukier:
1 pełna szklanka cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka soku z cytryny



do miski przesiewamy mąkę, robimy po środku dołek. Wlewamy letnie mleko dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, i przysypujemy delikatnie 2 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Żółtka ucieramy z resztą cukru. Śmietankę lekko podgrzewamy (nie gotujemy!) Kiedy drożdże zaczną rosnąć dodajemy śmietankę, cukier waniliowy, roztopione i schłodzone masło, spirytus i sól oraz skórkę z cytryny. Ciasto cierpliwie wyrabiamy, aż stanie się lśniące i zacznie „odchodzić” od ręki i od miski. Odstawiamy przykrytą miskę z ciastem w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto podwoi objętość wyjmujemy na stół rozwałkowujemy na ok 2,5 cm i wykrawamy pączki szklanką. Można też nabierać równe porcje, i formować pączki ręką. Układamy pączki na stole oprószonym mąką; przykrywamy ściereczką i czekamy, aż pączki podwoją swoją objętość.

Smalec topimy w szerokim rondlu i jak się rozgrzeje, wrzucamy do niego pączki.Powinny swobodnie pływać. Smażymy z każdej strony ok
2 minut. Po upieczeniu układamy na ręczniku papierowym.

Nadziewamy konfiturą. Ucieramy cukier z wodą i sokiem z cytryny i lukrujemy pączki

DSCF6401 (640x480).jpg

24 komentarze:

  1. czekałam z pączkami na przepis z tej strony :D
    teraz moge biegiem ruszać do sklepu ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bajecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają ! Czekam z tremą na moje, bo lata całe pączków nie smazyłam, tylko robiłam racuchu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mojamalakuchnia26 lutego 2014 21:30

    Pączki wyglądają bardzo smakowicie, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Podziwiam za pączki domowej roboty. Wyszły rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mają piękne wnętrze!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smakowite... Lepiej wyglądają niż ten mój na biurku... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszne domowe pączki . Wyglądają wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  9. CUDNIE WYSZŁY .
    PAN MACIEJ ŚW PAMIĘCI ZRESZTĄ TO WG MNIE NAJLEPSZY ,NAJBARDZIEJ KOMPETENTNY ,TREŚCIWY ,MEDIALNY .PROPAGATOR PYSZNEGO JEDZONKA .(i co z tego ,że czasami mało zdrowego )PROSTO ,PO POLSKU I SMACZNIE .CZĘSTO KORZYSTAM Z POMYSŁÓW ,PRZEPISÓW .
    SZKODA ,ŻE JUŻ NIC .....I NIC

    OdpowiedzUsuń
  10. Natalia - Poezja Smaku28 lutego 2014 01:49

    Ja też od lat na żółtkach i śmietanie robię :) wychodzą pyszne

    OdpowiedzUsuń
  11. Magda...dziekuję ;))

    Natalia...:) ojj tak takie są the best ;)

    Lutka...dokładnie mam takie samo zdanie i zawsze robiąc z Pana Macieje przepisów rożne potrawy mam 100% pewność że wyjdą.

    Lekarz...dzieki ;))

    Pati... :)) bo nie ma to jak domowe, choć wyglądem pewnie i przegrywaja ze sklepowymi ale smak wynagradza wsio

    Majana...dziękuję

    Moniko...dziękuję ;) ja uwielbiam domowe pączusie

    mojamalakuchnia...dziekuję

    Grażynko...dziekuję ;)) ja staram się piec co roku

    Anita...dziekuję

    Monia...dziekuję i mam nadzieję że i Tobie będą smakowały

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ one cudne i takie apetyczne. Porywam jednego ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pan Deserek :)2 marca 2014 12:39

    Wyglądają fantastycznie ! O wiele ładniejsze niż ze sklepu - ale muszą być pyszniutkie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jolanta Szyndlarewicz6 marca 2014 12:10

    Wyglądają mi na bardzo puszyste i pyszne... zapisze przepis na za rok:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdrowo i pysznie26 lipca 2014 11:48

    Rewelacyjny przepis i wykonanie. Pączki wyglądają jak z profesjonalnej ciastkarni :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspanialy przepis ! :) pączki są OBŁĘDNE :D najlepsze jakie jadłam :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cieszę się że smakowały. dziękuje za komentarz. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo smaczne pączki.Długo utrzymują świeżość ,Dzisiaj również dobrze smakowały

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam

    W opisie nie ma wzmianki o żóltkach, rozumiem , że trzeba je dodać do wyrośnietych drożdży z resztą składników?

    OdpowiedzUsuń
  20. tak dokładnie ; ) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak się nadziewa pączki.

    OdpowiedzUsuń
  22. biorę końcówkę od dekoracji ciast taką długą i wąską władam do rękawa cukierniczego dżem i nadziewam.

    OdpowiedzUsuń
  23. Pączki jem w zasadzie tylko w Tłusty Czwartek, ale teraz bym zjadła nawet bez okazji :)

    OdpowiedzUsuń