niedziela, 30 marca 2014

brazylijska babka marchewkowa...

...ma fajny kolor, szybko się ją robi i jest bardzo wilgotna, a takie ciasta lubię. Trochę dla mnie za słodka wiec za drugim razem zmniejszyłam ilość cukru ale i tak była słodka. Przepis podaję z moimi zmianami.

DSCF7399.JPG

 

250 g obranej surowej marchwi
1,5 szkl mąki
3/4 szkl cukru
4 jaja
200 ml oleju roślinnego
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli

 

Marchew obieramy; tniemy na plasterki i rozdrabniamy marchew w blenderze najdrobniej jak się da. Marchew nie miała konsystencji gładkiego puree. Wiec po przełożeniu do miski potraktowałam ją jeszcze blenderem ręcznym. Następnie dodajemy jaja, cukier, olej i jeszcze raz całość potraktowałam ręcznym blenderem. Na koniec dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia mieszamy całość na gładką masę mikserem.

Formę babki dokładnie smarujemy masłem, obsypujemy manną i wylewamy ciasto. Pieczemy 45-50 minut w 180st do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika; studzimy. Polewamy lukrem bądź polewą czekoladową.

 

źródło: "Kuchenne fascynacje"

21 komentarzy:

  1. Wygląda znakomicie z pewnością smakuje równie dobrze! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jak duza forma do babki

    OdpowiedzUsuń
  3. Ika...forma na babke o pojemności 2l

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna! Wspaniale Ci wyszła :). Mam nadzieję, że mi się też uda -zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jajka dodajemy całe, czy oddzielamy i ubijamy białko?

    OdpowiedzUsuń
  6. Eva...jajka dodajemy całe

    OdpowiedzUsuń
  7. piekna jutro robie

    OdpowiedzUsuń
  8. a cukier to zwykly czy puder bo wtedy ilościowo inaczej wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajnie wyglada ;) 250 g, ile to mniej wiecej sztuk marchewek?

    OdpowiedzUsuń
  10. Jagna...cukier zwykły

    Ren...ja specjalnie w sklepie kupiłam na wage i to mniej wiecej wyszły dwie takie duze ok 17-20cm marchewki

    OdpowiedzUsuń
  11. Super babeczka jutro robie dzieki za przepis.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. wykorzystam Twój przepis - pozdrawiam !! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękna babeczka się zapowiadała,ale dla czego wyszedł zakalec. Proszę o podpowiedzi.
    robi

    OdpowiedzUsuń
  14. kolor przepiękny naprawdę boski :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudna taka babka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda przepysznie, przepis zapisuję ...

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale to wygląda smakowicie. Uwielbiam babkę właśnie z lukrem. Jeśli na to czas pozwoli spróbuję taką zrobić na święta.

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie "Babeczki" Brazylijskie to ja lubię ! ;))

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyszedł mi pyszny zakalec! Dlaczego ????

    OdpowiedzUsuń
  20. nie mam pojęcia może za niska temperatura pieczenia?

    OdpowiedzUsuń