niedziela, 16 marca 2014

jamajka

...ciasto smaczne w smaku bardzo podobne do "Kopca kreta". Może się wydawać nieco czasochłonne, lecz biszkopt możemy upiec dzień wcześniej.  Ja swoje ciasto nasączyłam malibu. Przepis z bloga "My tasty kitchen"

DSCF6943.JPG



Biszkopt:

5 jaj
1 szkl cukru
1 budyń czekoladowy
3 łyżki kakao
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa:

600 ml śmietanki kremówki 30-36%
1 serek wanilinowy homogenizowany 150 g
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej
1/3 szklanki mleka 
1 kg dojrzałych bananów (nie przejrzałych)
1 cytryna
3 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 4,5 szklakach wody
starta czekolada

ponadto:

jakikolwiek dżem do przełożenia

poncz bądź malibu do nasączenia

3 galaretki rozpuszczamy w 4,5 szklankach wrzątku, odstawiamy i czekamy aż galaretka zacznie tężeć.



Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Mieszając już ręcznie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesiany budyń z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25 cm) Pieczemy około 30-35 min w temp. 160-170 stopni do "suchego patyczka"

Masa śmietanowa:
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy serek waniliowy. Żelatynę rozpuszczamy w mleku. Schlodzoną wlewamy do ubitej smietany dopiero chwilę przed wyłożeniem jej na galaretkę.

Przełożenie ciasta:
Biszkopt przecinamy na połowę, nasączmy i smarujemy cienką warstwą dżemu. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, kroimy każdego banana na połowę, nacieramy sokiem z cytryny i układamy na biszkopcie posmarowanym dżemem. Na banany wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na 15-20 min, aby się mocniej się ścięła.

Na galaretkę wykładamy większa część masy śmietanowej, przykrywamy biszkoptem. Na biszkopcie rozsmarowujemy pozostałą masę i oprószamy startą czekoladą

20 komentarzy:

  1. tylko nie kiwi bo kiwi nie przyjmuje galaretki i sie nie zetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jutro robię tan placek...zamiast bananów dam wiśnie i galaretkę wiśniową...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie! Zapisuję przepis, zrobię w weekend :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wygląda! Nigdy takiego ciasta nie jadłam, warto zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wypróbowałam! jest przepyszne na stałe wejdzie do mojej kuchni. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smakowicie, kupuję przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. no żesz .... ślina mi pociekła na klawikord (((((

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja kiedyś robiłam takie ciasto jest ono naprawdę bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto bardzo smaczne, lekkie.Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. czy wierzchni biszkopt również nasączamy ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam - jest pyszne! Polecam :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Mira...tak ja nasączałam , ale nie jest to konieczne; jak kto lubi ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. piękne ciasto!!! kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  14. jeszcze nie jadlem ale widac na zdjeciu ze pyha az slina leci na sam widok

    OdpowiedzUsuń
  15. bułka z chlebem29 marca 2014 19:54

    Pyszności :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto wygląda przepysznie i tak samo smakuje.Zrobiłam wczoraj i wszyscy jesteśmy zadowoleni z tego ciasta po prostu niebo w buzi :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Karolina...cieszę się że smakowało ;) Pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń
  18. Zapisuję na liście do zrobienie. Wygląda przepysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda świetnie wypróbuje ten przepis

    OdpowiedzUsuń