czwartek, 6 marca 2014

tandoori masala

DSCF6521 (525x700)
...przepis na tą mieszankę przypraw zobaczyłam kiedyś na blogu u Gosi. Jedynie co to pominęłam czosnek w proszku bo nie miałam. W 100% są to moje smaki, a kurczak zamarynowany w niej i w jogurcie był przepyszny, nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia więc będzie następnym razem

 

2 łyżki nasion kolendry (Dhaniya)
2 łyżki kminu rzymskiego  (Jeera)
1 łyżeczka cynamonu (Dalchini/Taj)
1 łyżeczka goździków (Laving)
1 łyżeczka mielonego imbiru (Adrak)
1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka zmielonego kardamonu (Elaichi)
1 łyżeczka sproszkowanej chili
1 łyżeczka sproszkowanej papryki
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka kozieradki (Methi)
1 łyżeczka kurkumy (Haldi)
½  łyżeczki soli (Nimak)
1/2 łyżeczki  startej gałki muszkatołowej



wszystkie przyprawy wrzucić do blendera i zmielić. Przesypać do słoiczka.

8 komentarzy:

  1. Natalia - Poezja Smaku7 marca 2014 02:33

    Uwielbiam kurczaka tandoori, nie używałam dotychczas mieszanki do niego, ale chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka miesznka przypraw to majątek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oprócz kozieradki i kminu mam wszystko, chyba poszukam i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mojamalakuchnia9 marca 2014 23:10

    ale ciekawy smakołyk!: )

    OdpowiedzUsuń
  5. ZAPISUJĘ - KONIECZNIE

    OdpowiedzUsuń
  6. Też robię różne mieszanki przypraw - ta jest bardzo smaczna

    OdpowiedzUsuń
  7. dziękuję za komentarze i jak najbardziej polecam Wam taką mieszanką

    OdpowiedzUsuń