niedziela, 11 maja 2014

makowiec na kruchym cieście

...ten makowiec szybko się robi i jest bardzo smaczny, przepis zapisany wieki temu na skrawku kartki nawet nie wiem skąd

czasem się trafi uboga w bakalie masa makowa więc dodaję jeszcze rodzynki, orzechy itd

DSCF8254.JPG



ciasto:
3 szkl maki
2 łyżeczki proszku
200g masła
4 żółtka
3/4 szkl cukru
1 łyżka octu

masa makowa:
1 opakowanie masy makowej
4 białka ubite na pianę
trochę wódki
ok 0,5 szklanki bułki tartej
2 łyżki cukru

lukier:
pół szklanki cukru pudru
1-1,5 łyżki mleka

masę makową przekładamy do miski, dodajemy, jeśli chcemy dodajemy bakalie, cukier, bułkę tartą i na końcu piane ubitą z białek. Delikatnie mieszamy.
Zagniatamy ciasto z podanych składników. Blachę 25x36cm wykładamy papierem. Ciasto dzielimy na 2 części jedna (ta na spód) może być trochę większa. Więc większa częścią ciasta wykładamy dno formy. Na ciasto wykładamy masę a na wierzch kruszymy resztę ciasta; posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 50 minut w 180 st
Cukier puder ucieramy z mlekiem i lukrujemy wystudzone ciasto

17 komentarzy:

  1. Mam ochotę od razu upiec to ciasto! Mam wszystkie składniki w domu. Wstrzymam się jednak do przyszłego weekendu.
    Jaki super przepis!!! Zdecydowanie szybsza wersja makowca, niż z ciastem drożdżowym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Natalia - Poezja Smaku12 maja 2014 02:44

    Przypomniał mi się makowiec babci! Uwielbiałam go :) wygląda perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wieki makowca nie piekłam...

    OdpowiedzUsuń
  4. czarodziejka smaków12 maja 2014 23:24

    elegancko się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie, zresztą Twoje fotki zawsze pięknie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja Mama robiła kiedyś podobny makowiec, pyszny był :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie to ciasto wygląda. Taki makowiec jadłam,ale nie robiłam nigdy. Chyba muszę się skusić ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie!
    Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  9. Pan Deserek :)14 maja 2014 19:34

    Takiej wersji nie znałem :) Wygląda kusząco :)
    Masz fajne tło do fotek - rewelacyjne deseczki i ja muszę o takich pomyśleć ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam wszystko co z makiem, muszę takie kruche zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowny ten makowiec! Na biszkopcie taki odwracany nigdy mi nie wychodzi więc taki to będzie dla mnie dobra alternatywa :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam mak, więc zapisuję przepis do zrobienia ...

    OdpowiedzUsuń
  13. domowe wypieki16 maja 2014 15:31

    Mniam :D :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudownie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  15. Na pewno jest pyszny. Gdybym nie była na diecie, to bym zrobiła.

    OdpowiedzUsuń
  16. Widzę, że u Ciebie teraz na słodko. Pyszny makowiec.

    OdpowiedzUsuń
  17. A ja piekłam już kilka razy. Jest pyszny, ciasto mięciutkie, maślane. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń