środa, 27 sierpnia 2014

bułki do hamburgerów wg Marthy Stewart

...moje pierwsze bułki do hamburgerów i ostatnie tzn pierwszy i ostatni przepis w/g mnie się idealny więc nie będę szukała już innych przepisów. Z podanych składników zrobiłam 9 średnich bułek. przepis ze strony "Kulinarne przeboje"





170ml ciepłej wody
100g mleka w proszku    
2 łyżki masła
1,5 łyżki cukru
niepełna łyżeczka soli
8g świeżych drożdży
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
sezam do posypania
1 łyżka mleka



Mleko w proszku rozrabiamy z wodą, masłem i cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek, wlewamy mleko i wkruszamy drożdże. Odstawiamy na ok. 10 minut. Dodajemy całe jajko, sól i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Po godzinie formujemy okrągłe bułeczki, spłaszczamy, układamy na blasze wyłożonej papierem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.

Kiedy bułeczki już ładnie wyrosną, smarujemy je mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez ok. 15minut w temp. 200C.

15 komentarzy:

  1. o wow! wyglądają idealnie! muszę wypróbować przepis, koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapisuję i na pewno niedługo zrobię :) super wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, domowe bułki do hamburgerów - rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czarodziejka smaków28 sierpnia 2014 17:27

    Czy one są bardzo słodkie? Bo ja robiłam już z wielu przepisów i za każdym razem były za słodkie... Te zrobione przez Ciebie wyglądają bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czarodziejka Smaków w/g mnie nie są za słodkie, ale możesz zmniejszyć ilość cukru dać tylko np łyżeczkę do zaczynu drożdżowego

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają rewelacyjnie *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow jakie wyrosły:) fenomenalne jak dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Swietne buly! Lubie domowe hamburgery, ale zawsze mialam problem z doborem odpowiedniego pieczywa (te sklepowe jest niedobre...). Wyglada na to, ze juz po klopocie :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten przepis jest świetny a bułki cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  10. domowacukierniaewy29 sierpnia 2014 16:11

    Do hamburgerów idealne :) Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Skoro przepis idealny muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  12. a ile wychodzi buleczek z tego przepisu?:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kamila..mi wyszło 9 średnich bułek

    OdpowiedzUsuń
  14. Także zrobię wg tego przepisu

    OdpowiedzUsuń