niedziela, 31 sierpnia 2014

pırasa çorbası

 ...czyli turecka zupa z pora z dodatkiem jogurtu. Ja osobiście wszelakie zupy jogurtowe bardzo lubię i kiedy trafiłam na nią na blogu "Turcja od kuchni" zapisałam sobie do zrobienia. Polecam wypróbujcie bo jest na prawdę bardzo smaczna


DSCF1229 (525x700).jpg



2 długie pory
marchew
ziemniak
garść ryżu
mały korzeń pietruszki
kawałek selera
liść laurowy
ziele angielskie
1,5 litra wywaru z kurczaka
sól,pieprz
jajko
szklanka jogurtu
sok z połowy cytryny
pul biber (opcjonalnie)



Warzywa dokładnie myjemy i drobno siekamy. Wkładamy do garnka zalewamy wywarem z kurczaka, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, garść ryżu. Gotujemy około 30 minut od momentu wrzenia. W oddzielnym naczyniu mieszamy jogurt ,jajko i sok z cytryny, dolewamy odrobinę gorącego wywaru i mieszamy by ogrzać mieszankę jogurtową. Następnie ogrzaną mieszankę dodajemy do zupy ciągle mieszając w przeciwnym razie się zwarzy. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając i gotujemy jeszcze kilka minut.
Doprawiamy do smaku solą pieprzem i jeśli lubimy dania na ostro, dodajemy również pul biber.


10 komentarzy:

  1. Pyszna ,bardzooo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się smacznie .Będąc w Turcji nie miałam niestety okazji spróbowac prawilnej pysznej zupy ,nawet w restauracjach podawali torebkowe

    OdpowiedzUsuń
  3. Natalia - Poezja Smaku1 września 2014 02:08

    Patrzę na składniki i już wiem, że mi będzie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wierzę, że jest pyszna, bo smakowicie wygląda....

    OdpowiedzUsuń
  5. czarodziejka smaków2 września 2014 00:50

    ciekawy przepis, ja nigdy nie jadłam zupy na jogurcie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jogurt, ryz i ziemniaki - musi byc sycaca!

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie wypróbuję, bardzo lubię kuchnię turecką

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno spróbuję. Kiedyś przewodniczka na wycieczce po Turcji mówiła, że bardzo lubi tureckie zupy, bo są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, mniam. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam takiej tureckiej zupy...

    OdpowiedzUsuń