niedziela, 28 września 2014

basbousa przekładana kremem, بسبوسة مح&

...przepyszne ciasto z kuchni arabskiej, jedno z moich ulubionych, które często powtarzam. Tak często, że kartka z przepisem zapisana wieki temu już jest na wykończeniu ;)  gdybym nie znała go na pamięć to już nie dałoby się odczytać, wiec czas wrzucić na bloga żeby był w razie co ;)) 

Do ciasta potrzebujemy semoliny, ale ja jak akurat nie mam na stanie to daję bardzo drobną kaszę mannę.

DSCF2047 (525x700).jpg



krem:
0,5 litra mleka
0,5 szkl cukru
7 łyżek skrobi kukurydzianej
200 ml śmietany 36%
150 g serka kremowego

ciasto:
450g semoliny
200g  jogurtu naturalnego
250g mleka w proszku
200g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g miękkiego masła

syrop:
3/4 szkl wody
2-3  łyżki soku z cytryny
3/4 szkl cukru
trochę wody różanej lub z kwiatu pomarańczy w wersji exklusiv ;))


mleko wlewamy do garnka, wsypujemy skrobię kukurydzianą i cukier; dokładnie mieszamy i gotujemy budyń od czasu do czasu mieszając aby nie przywarł do garnka. Odstawiamy. Kiedy trochę przestygnie dodajemy serek i śmietanę; wszystko mieszamy.

Wodę, cukier  i sok z cytryny gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszamy, aż troszkę zgęstnieje. Na koniec dodajemy wodę aromatyzowaną.

Wszystkie składniki ciasta wsypujemy do miski i dokładnie wyrabiamy ręką.

Formę smarujemy masłem. Ja zazwyczaj używam tortownicy o średnicy 24 cm.  Więc jak już mamy formę posmarowana masłem to wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy równomiernie budyń. Na budyń układamy drugą część ciasta. Najlepiej zamoczonymi rękoma w wodzie lepić placki i wykładać na budyń, a potem wszystko ładnie również mokrymi rękoma wyrównać. Nożem kroimy romby lub kwadraty. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 35-40 minut w 180st.  Ciepłe polewamy syropem i posypujemy pistacjami... 

DSCF2017 (700x525) (500x375).jpg







17 komentarzy:

  1. Pysznie ciasto musi wyjść. Bosko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie puszyste! Mniam!
    Zapraszam do akcji: http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/ciacho-na-widelcu

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda i na pewno jest przepyszne. Przepis na gujhia jest już dawno na moim blogu, podesłac Ci link, czy sobie poradzisz z wyszukiwarką?
    Uściski przesyłam Kochana!

    OdpowiedzUsuń
  4. Natalia - Poezja Smaku29 września 2014 03:34

    Nie znałam tego ciasta, świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe jest to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ciasto ,muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. No proszę, proszę jakie pyszności u Izusi na Blogu :) ! Aż się skusze i zrobię te słodkości ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda świetnie, takie oryginalne i ciekawe... Chciałabym spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale ciasto! A ten krem!

    OdpowiedzUsuń
  10. czarodziejka smaków2 października 2014 21:47

    no wygląda bosko :) swoją drogą bardzo ciekawa nazwa, podoba mi się :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo mi się podoba. Zrobię przy najbliższej okazji.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawy przepis, zapisuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  14. oo coś nowego, wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  15. Bosko wygląda i z pewnością cudownie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy zamiast jogurtu można użyć maślanki do ciasta?
    Z góry dziękuję za odpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
  17. tak można, tylko wtedy radzę dodawać stopniowo bo może się okazać ze 200ml będzie za dużo bo z reguły maślanka jest rzadsza od jogurtu

    OdpowiedzUsuń