poniedziałek, 13 października 2014

pieczony boczek do chleba...

DSCF1880 (525x700)...bardzo lubię taki właśnie boczek do chleba, pamiętam jak od zawsze moja mama taki właśnie robiła. Boczek możemy przygotować na dwa sposoby piec rozłożony lub zrolować, owinąć bawełnianym sznurkiem i upiec jako roladę


 

1-1,5 kg boczku
5-6 ząbków czosnku
3-4 łyżki majeranku
2 cebule
sól
pieprz

 

Mieszamy ze sobą sól, pieprz, majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Boczek myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.

Następnego dnia wkładamy do garnka do pieczenia mięsa i obsmażamy go z obu stron. Wkrawamy cebulkę .

I teraz możemy wstawić do piekarnika i piec około 1,5 godz. w 170st lub prużyć pod przykryciem na małym gazie, ja wolę taki boczek z gazu:) Należy też pamiętać o tym aby w razie potrzeby od czasu do czasu podlewać wodą

13 komentarzy:

  1. I czy to nie lepiej zrobic cos w domu niz karmic sie "wedlinami" ze sklepu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Od siebie dorzucam tylko kminek. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny dodatek do chleba, pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój tata taki uwielbia i prosi często mamę, żeby mu robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki domowy najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie oceniony zwłaszcza do chlebka. No ale cóż począć z kaloriami? W myśl zasady "od czasu do czasu to i świętemu można" tak właśnie smakuję i nie przejmuję się kaloriami. Najlepiej smakuje mi z ketchupem lagodnym (np. z Gomaru), bez sprzecznie najlepszy jaki próbowałem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Alez to pysznie wygląda :) zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności po prostu :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Natalia - Poezja Smaku18 października 2014 03:49

    Jak z dawnych lat, wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki boczek + świeży chlebek i musztarda ummmmm :) Załapałem smaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. czarodziejka smaków18 października 2014 21:52

    pyszności, u mnie w domu taki się robi :)

    OdpowiedzUsuń