wtorek, 16 grudnia 2014

czerwona kapusta zasmażana

...czerwoną kapustę zawsze robiłam z rodzynkami z mojego ulubionego przepisu babci na "Modrą kapustę". Tym razem skorzystałam z tego przepisu i też jest ok więc polecam...





0,5 główki średniej czerwonej kapusty
1 duża cebula
1 duże jabłko
1 łyżka cukru
1,5 łyżki smalcu
1 łyżka octu
2 łyżki mąki
sól i pieprz


Kapustę drobno poszatkować, zalać wodą tak aby pół kapusty było pod wodą, gotować ok 10-15 min. Do kapusty dodać: starte jabłko, cukier i sól, gotować aż będzie miękka. Dodać ocet i pieprz. Cebulę (pokrojoną w drobną kosteczkę) zeszklić na smalcu, zasypać mąką; zrobić zasmażkę. Do kapusty dodać zasmażkę; mieszać aby nie przywarło, a zasmażka połączyła się z całą kapustą.

12 komentarzy:

  1. Do mojego schabiku by była idealna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię czerwoną kapustę, aczkolwiek takiej zasmażanej nigdy nie robiłam. Zastąpiłabym tylko ocet sokiem z cytryny, lepszy aromat i świeżość smaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszna. U nas bardzo rzadko jada się modrą kapustę, ale może czas to zmienić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Natalia - Poezja Smaku17 grudnia 2014 02:23

    Jak pięknie ją pokazałaś <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietny, niestety obecnie juz troche zapomniany, dodatek do obiadow :-).

    OdpowiedzUsuń
  6. Czerwona kapusta kiedyś królowała jako dodatek do obiadów, była prawie codziennością i była modna. Ostatnimi czasy zapomniano o tej jakże zdrowej surówce ale widzę że ostatnio wraca chyba znów do łask.

    OdpowiedzUsuń
  7. Z CHĘCIĄ BYM TAKĄ ZJADŁA .PIĘKNY KOLOR

    OdpowiedzUsuń
  8. Izo zdrowych ,spokojnych Świąt Bożego Narodzenia

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdrowych, wesołych Świąt Bożego Narodzenia, pełnych ciepła rodzinnego i samych smacznych potraw na stole, wszystkiego dobrego również na Nowy Rok :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aj, i ja jakaś taka nie piernikowa w ogóle jestem :) Ale Twój piernik wygląda bardzo zachęcająco :) Jeszcze raz Izuniu wszystkiego co najlepsze w te Święta, zdrowia, radości, ciepła rodzinnego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię taką kapustę :)

    OdpowiedzUsuń