środa, 24 grudnia 2014

piernik alpejski

...nie napiszę jak smakuje bo ja pierników nie lubię i nie jem ale ponoć smakuje jak pierniczki alpejskie (których też nie jadam). Więc choć pierników nie lubię to jednak co rok staram się zrobić jakiś inny na Boże Narodzenie. Tym razem skorzystałam z przepisu zapisanego kiedyś z bloga "Pyszna pasja"
 ***

Przy okazji składam wszystkim życzenia smacznych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz pomyślności w Nowym 2015 Roku...
 



125 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru ( 1 szkl. = 250 ml)
3 jajka
200 g płynnego miodu
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%)
1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
1 łyżka gorzkiego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 przyprawa korzenna do piernika
szczypta soli
garść rodzynek
garść żurawiny
600 g powideł śliwkowych
150 g gorzkiej czekolady
180 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)



W dużej misce zmiksować masło z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując dodawać kolejno: po jednym żółtku, miód i śmietanę. Miksować jeszcze trochę. Suche składniki mąkę, kakao, sodę i przyprawę połączyć w drugim naczyniu. Wsypać do pierwszej miski, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodać do masy. Ponownie delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do formy 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 165 st.C. przez ok 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe odstawić do ostudzenia. Zimne przekroić na dwa blaty.

Powidła przełożyć do małego rondelka i podgrzewać do zagotowania. Wrzucić rodzynki i żurawinę. Smażyć je jeszcze przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Powidłami przełożyć blaty piernika, zostawiając trochę do posmarowania wierzchu i boków. Tak przełożony piernik najlepiej odstawić na noc do zastygnięcia.

Na drugi dzień przygotować polewę: śmietankę zagotować w małym rondelku, zdjąć z ognia. Włożyć do niej pokruszoną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Gorącą polewą oblać wierzch i boki piernika. Zostawić na kilka godzin do ostygnięcia.

13 komentarzy:

  1. Wygląda niezwykle smacznie :)
    Radosnych i smacznych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wesołych i spokojnych Świąt kochana Izo, buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknych Świąt Bożego Narodzenia!
    Ja kocham pierniki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny piernik!! :-) Zdrowych i Wesołych Świąt!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ewelina900422@wp.pl27 grudnia 2014 17:03

    Mniam Mniam :) Sympatyczny Blog ;)
    W wolnej chwili zapraszam do siebie ;) Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja uwielbiam pierniki, ale nie przepadam za makowcami. Ten Twój piernik wygląda cudownie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Natalia - Poezja Smaku29 grudnia 2014 02:43

    Chętnie zjem Twój kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda na bardzo smakowity!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada pysznie! Nieraz taki piernik mozna kupic w sklepie, ale jak on sie ma do domowego?

    OdpowiedzUsuń
  10. Iza wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczny piernik :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mam pytanie, a co to za forma?jaki rozmiar?

    OdpowiedzUsuń
  13. ja zawsze robię na dużej blasze 26x35cm potem gotowy przekrawam po długości

    OdpowiedzUsuń