sobota, 27 grudnia 2014

tort z lekkim kremem budyniowym



DSCF3237 (525x700).jpg
 ...i kolejny urodzinowy tort tym razem mój. Przepis na krem z "Wielkiego Żarcia" Polecam ten prosty, szybki i smaczny krem do tortu. Nasączenie zawsze robię do smaku czasem więcej czasem mniej alkoholu, aczkolwiek lubię mocno nasączone ciasta i w sumie nasączenia jako całości miałam prawie 2 szklanki...



5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

krem:

3 szkl mleka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 duży budyń śmietankowy
250 g masła

nasączenie w sumie ma być około półtorej szklanki a proporcje dostosowujemy do smaku:

sok z cytryny
wódka
cukier
woda



Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Przelewamy ciasto. Pieczemy w temp. 160 - 170ºC około 30 - 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60cm upuszczamy je na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone...

1 szklankę mleka odlewamy rozrabiamy w niej budyń z mąką. Resztę mleka należy zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać rozmieszaną mąkę z budyniem i szybko mieszać, aż zgęstnieje.
Kiedy budyń jest już letni to dodajemy po trochu masło i długo miksujemy aż krem będzie dokładnie wymieszany i lekki. Do kremu można do smaku dodać np sok z cytryny to już jak kto lubi.

Biszkopt przekrawamy na 4 części, nasączamy, przekładamy kremem i dekorujemy

16 komentarzy:

  1. Kolorowy! Dzieci beda wniebowziete ;-)!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny. W tortach najważniejsze jest to aby nie był za słodki, wtedy jest pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tort zimowy ,cudowny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego Najlepszego z okazji urodzin!!! Bo jak się domyślam z opisu, to z tej okazji został upieczony :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Natalia - Poezja Smaku28 grudnia 2014 02:00

    Wszystkiego dobrego! Przesyłam całusy :* uroczy jest Twój torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze raz wszystkiego najlepszego Izuniu.
    Wiesz, że ja zupełnie inaczej robię krem? Ucieram masło i do niego dodaję po łyżce budyniu. Muszę spróbować Twojej wersji, bo wydaje mi się łatwiejsza i szybsza.

    OdpowiedzUsuń
  7. Tort radosny jak jak osoba ,dla której i przez którą został upieczony! Spełnienia wszystkich marzeń!

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiego tortu jeszcze nie robiłam, a wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczny :)
    Najlepsze życzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystkiego najjjjjjjj, tort wspaniały i ciekawy wykonaniu z tą masą budyniową, ściskam i do usłyszenia :*

    OdpowiedzUsuń
  11. IZO WSZYSTKIEGO DOBREGO ,NAJLEPSZEGO ,NAJSŁODSZEGO .NAJPIĘKNIEJSZEGO !!!
    Torcik wiadomo ,bo w Twoim wykonaniu to nawet jajko wygląda bajecznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Szczypta Słodyczy30 grudnia 2014 18:27

    Prosty a tak urzekający :) Ja sama robię krem budyniowy wg podobnego przepisu i z czystym sercem mogę polecić, spróbuj wersji kawowej - jest obłędna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wszystkiego najlepszego! torcik wygląda cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaki on piękny jest! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. dziękuję Wam za życzenia :))

    OdpowiedzUsuń