piątek, 15 maja 2015

ciasto kokosowo-cytrynowe...

...kolejne pyszne ciasto od Justyny z bloga "Moje ciacho" Puszysty biszkopt z lekkim nie za słodkim cytrynowo-kokosowym kremem. Przepis na dużą blachę 25x36cm.

moje zmiany:
*do biszkoptu nie dodawałam proszku do pieczenia
*kefir zastąpiłam jogurtem naturalnym





biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
   
Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywno, dodawać małymi porcjami cukier miksować, następnie żółtka, miksować. Na koniec wsypać przesiane obie mąki i lekko wymieszać z całością łyżką. Piec około 30 minut w 190 st.

masa:
200 g wiórków kokosowych
1 duży (400ml) jogurt naturalny
0,5 litra śmietany kremówki 30 %
2 galaretki cytrynowe
9 łyżek cukru pudru

wiórki zalać jogurtem na 30 minut; trochę zostawić do posypania wierzchu. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody. Schłodzoną z lodówki kremówkę ubić z cukrem na sztywno.
Połączyć z tężejącą galaretką, na koniec dodać jogurt z wiórkami. Jeśli masa jest lekko za rzadka wstawić na chwilkę do lodówki zanim przełożymy na biszkopt.

Zimny biszkopt należy przekroić na dwie części z tym, że ta dolna część placka może być grubsza od górnej. Na spód ciasta rozlewamy większość masy kokosowo cytrynowej, zostawiając ok. 1/4  do posmarowania wierzchu. Przykrywamy kolejnym plackiem biszkoptowym, smarujemy górę, pozostawioną masą i posypujemy wiórkami. Ciasto wstawiamy na parę godzin, by dobrze stężało.

51 komentarzy:

  1. Lekkie, delikatne, pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciatso jak lekka chmurka!
    Pyzsnie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie leciutkie, pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany jak apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. swietne ciasto i pieknie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ładne :) Eleganckie i delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kokos, to ciasto idealne dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam piec i patrzeć jak moje dzieciaki potem się zajadają :) tego przepisu jeszcze nie próbowałam ale będę musiała im coś takiego przyrządzić bo będzie to coś nowego :) Dziękuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje smaki! Wygląda na bardzo lekkie, na pewno pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne ciasto, w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajne ciacho! Citrus z kokosen to super kombo! Przepis miesiąca w maju ogłoszony. Lubisz piec kruche ciasta to zapraszam!
    Pozdrawiam Gosia

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniale wygląda, tak lekko i delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lekkie ciasto, apetyczne foto. Pozdrawiam serdecznie i dzięki za tak słodką inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie wygląda. A na jaką blaszkę te proporcje?

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda znakomicie,proszę podać wymiary blaszki

    OdpowiedzUsuń
  16. juz dopisuję ale i tu odpowiem duża blacha 25x36cm

    OdpowiedzUsuń
  17. Wypróbuje .Ale biszkopt bez proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  18. nie potrzeba proszku, ale jak sie Pani obawia mozna dodac łyzeczkę

    OdpowiedzUsuń
  19. ile cukry potrzeba do masy kokosowej?

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto wygląda bajecznie...Tylko ja nie lubie smaku cytrynowego w wypiekach-jaka inna galaretka by tu pasowała?

    OdpowiedzUsuń
  21. Można dodac wedle smaku, ja jakbym miała zmienić dałabym truskawkowa lub malinowa

    OdpowiedzUsuń
  22. 9 lyzek cukru pudru jak w przepisie

    OdpowiedzUsuń
  23. a ile czekasz żeby ta galaretka stężała?:) bo pisze w przepisie że najpierw na 30 minut zalać wiórki, to galaretka stężeje w 30 minut?;) proszę o szybciutką odpowiedź bo biszkopt już upieczony:)

    OdpowiedzUsuń
  24. galaretka musi mniej wiece3j taka jak gęsta śmietana. Ja wstawiam zazwyczaj do lodówki i tak zaglądam az zacznie tężeć, a jeszcze dodam że wiórki mogą dłużej stac zalane jogurtem. JAk zrobisz daj znac jak smakowało

    OdpowiedzUsuń
  25. Jak wygląda puszyście. Iza widzę, że u Ciebie ciągłe zmiany na blogu.

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda obłędnie i musi tak smakować.

    OdpowiedzUsuń
  27. Ślicznie Ci wyszło, znów mam smaka na nie, jak patrzę na Twoje zdjęcia. Na lato idealne do kawy, pozdrawiam cieplutko :*

    OdpowiedzUsuń
  28. Ono tak wygląda jakby cicho szeptało, nie ociągaj się, tylko weź mnie, :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam jakie są wymiary blaszki na biszkopt? pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
  30. blacha o wymiarach 25x36cm.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  31. Ok , dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  32. Ten biszkopt bez proszku do pieczenia - ciekawy. Z braku kremówki daję serek homogenizowany i wyszło nieźle. Dziękuję za prosty przepis, ale proszę zmień w nim zwrot: rozlewamy większą połowę masy. Połowy są równe, części - nie.

    OdpowiedzUsuń
  33. Cieszę się ze smakowało. Masz rację z tymi częściami; poprawiam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  34. Ciasto zrobione, jest bardzo dobre .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  35. Super blog ;) Powodzenia ;) Będę zaglądać regularnie.
    PS: Zapraszam do mnie. http://sportnapismie.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  36. Świetne ciasto. Wygląda jakby było lekkie jak chmurka :)

    OdpowiedzUsuń
  37. A moge dac zwykla smietane zamiast jogurtu?

    OdpowiedzUsuń
  38. tak , można dać śmietanę

    OdpowiedzUsuń
  39. O tak ! Zjadłabym to ciasto. I jak tylko zniknie kawowe zabieram się za nie:)

    OdpowiedzUsuń
  40. Pyszne ciasto, robiłam w wersji malinowej ale teraz wypróbuję cytrynowe. Polecam każdemu :) Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń