poniedziałek, 4 maja 2015

jagodowa pavlova...

...uwielbiam ten deser. Tym razem postanowiłam zrobić w wersji jagodowej. Trochę miałam obawy co do bezy tzn czy wyjdzie dobrze po dodaniu zblendowanych jagód i awaryjnie byłam przygotowana na upieczenie innego ciasta; ale wyszła, wszystkim smakowała i to najważniejsze...





6 białek
250 g drobnego cukru
2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 łyżeczka  octu
około pół szklanki jagód

500ml śmietany 30%
owoce

zimne białka ubijamy na sztywno; pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, mąkę, ocet i na końcu zblendowane jagody. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia  z bezy formujemy okrąg 20-22cm. Wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika i po 5 min przykręcamy temperaturę do 130-110st. Bezę pieczemy około 80 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę przekładamy na paterę i wykładamy ubitą śmietanę i dekorujemy owocami....


27 komentarzy:

  1. Piękna twoja pavlova, jestem pod wrażeniem, do tego jagodowa mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam. Pyszna! Aż żałuję teraz, że w weekend zużyłam moje ostatnie jagody. I teraz muszę czekać do lata:(

    OdpowiedzUsuń
  3. wow piękna Pavlova, muszę taką zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacja, jeszcze takiej bezy nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda apetycznie, czy z mrożonych jagód też bedzie ok?? Ja zapraszam na domowy wyrób serków http://blog.winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  6. tak jak najbardziej ja robiłam własnie z mrozonych ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczna propozycja godna uwagi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na fot. widać bezowe boki pavlowej jak to zrobić ? Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  9. Basiu...one same nam tak wyjdą bo o to chodzi aby w środku była taka piankowa a na zewnątrz własnie chrupka beza

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie, dziękuję za odpowiedź. Jutro ją zrobię . Pozdrówki .

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam ten deser jest obłędnie pyszny!!! Twoje propozycja jest intrygująca. Ja do tej pory białą robiłam, ale bez octu.
    Zapraszam Cię w wolnym czasie do mnie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Żeby beza się udała, piekarnik powinien być ustawiony na termoobieg czy tylko grzanie góra-dół, dzięki za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  13. Asiu...termoobieg. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto wygląda obłędnie, sama bym zjadła taki deser, mniam, pozdrawiam serdecznie :*

    OdpowiedzUsuń
  15. A do czego służy w tym przepisie ocet? Mam chyba jakiś uraz z dzieciństwa ;) i nie mogę zdzierżyć jego zapachu. Wyobrażam sobie, że potem zapach znika, ale jestem ciekawa jaką ma funkcję.

    OdpowiedzUsuń
  16. z tego co kiedyś wyczytałam to do tego żeby beza przed pieczeniem nie podchodziła wodą. I tak jak piszesz podczas pieczenia i tak ocet wyparuje więc go nie czuć ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepiękna Pavlova! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Muszę spróbować, bo bezy w wersji jagodowej jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  19. A czy zamiast jagód mogą być np jeżyny ?

    OdpowiedzUsuń
  20. Bezy bardzo lubię. Ciekawe jak smakują w wersji jagodowej? - na pewno świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dzień dobry,
    nie zauważyłem ile potrzeba jagód. Kusi mnie, żeby zrobić. Gratuluję i pozdrawiam
    Krzysztof

    OdpowiedzUsuń