środa, 29 lipca 2015

mokhrakula

...mokhrakula pyszne danie z Gruzji; robiłam je już kilka razy, a przepis zanotowałam sobie z bloga Kasi "Lejdi of the house" Polecam bo nie dość że szybkie to smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Smażyłam na patelni 18cm i robiłam z połowy porcji





ciasto

3 jajka
200g maki
150ml wody
1 czubata łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu
1 plaska łyżeczka soli
1 plaska łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki sody

nadzienie

1 pomidor
50g zielonej cebulki
1 duży ziemniak
150g sera mozzarella
1 łyżka mielonej papryki
5 łyżek oleju



W misce ubijamy jajka z sola i cukrem. Dodajemy wodę, śmietanę i mieszamy; stopniowo dodając mąkę i sodę. Mozzarellę, pomidora kroimy w kostkę siekamy cebulkę, ziemniaka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa dodajemy do ciasta. Na koniec dodajemy olej, paprykę i jeszcze raz wszystko mieszamy. Wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnie z odrobina oleju, i smażymy na małym ogniu przez 15 minut. Delikatnie odwracamy i smażymy kolejne 5min.

13 komentarzy:

  1. Nie jadłam, ale podoba mi się ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bez cukru do ciasta!!cukier tu nie pasi,raczej zioła prowansalskie

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat własnie zioła prowansalskie wcale tu nie pasują, ale to już jak kto woli

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja, mega fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. O, ja lubie takie jedzonko ! :) wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam juz 3 razy i uwielbiam..!

    OdpowiedzUsuń
  8. Naprawdę fajne jedzenie taki misz-masz, robiłam ze 3 razy, chociaż ja mam akurat problem z odwracaniem na drugą stronę, więc moja "mokra kula":) wygląda naprawdę mokro i żałosnie:D, za to smakuje cudownie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakuje a i mi tez nie zawsze idealnie wychodzi ;)

      Usuń