poniedziałek, 17 sierpnia 2015

soczewica z czosnkiem po etiopsku

...dziś bardzo proste, tanie a zarazem bardzo smaczne danie z Afryki. Przepis pochodzi z "Kulinarnego atlasu świata"

Od siebie dodałam dodatkowo 2 łyżeczki pasty pomidorowej. Soczewica najlepiej smakuje z pieczywem np z również etiopskim chlebkiem himbasha

DSCF9343 (544x725)



3/4 szklanki zielonej soczewicy
3 łyżki sklarowanego masła
3 dojrzałe pomidory
3-4 ząbki czosnku
1 strączek papryczki chili
2 -3 łyżeczki pasty pomidorowej
sok z połowy cytryny
pieprz,sól, papryka w proszku



Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą tak żeby była przykryta; odstawiamy na bok i namaczamy ok 1,5-2godz, a następnie gotujemy do miękkości na małym ogniu ok. 15–20 minut. Zdejmujemy z ognia i odcedzamy nadmiar wody.

Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę. Na maśle przesmażamy posiekany czosnek, aż się zarumieni. Dodajemy też drobno posiekaną papryczkę, a po chwili dodajemy pomidora, pastę pomidorową i kilka chwil dusimy. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, papryką, solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną soczewicę i dusić jeszcze przez kilka minut, często mieszając...

10 komentarzy:

  1. Ciekawe danie, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite!
    Lubię takie dania z nutą egzotyki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie się zajadam. Przepyszne! Soczewica w tej odsłonie smakuje mi najlepiej ze wszystkich przepisów, których próbowałam do tej pory :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Basiu...cieszę się że smakuje i dziekuję za komentarz. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę spróbować, bo jeszcze nigdy nie przygotowywałam nic z zielonej soczewicy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie, bardzo jestem ciekawa smaku tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na wykorzystanie soczewicy!

    OdpowiedzUsuń
  8. A to Ci danie! Wspaniale wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis na szybkie, proste danie.

    OdpowiedzUsuń