środa, 2 września 2015

lawendowe ciasteczka

...pyszne, rozpływające się w ustach kruche maślano-lawendowe ciasteczka. Polecam! Ciasto możemy zrobić wieczorem, a rano tylko pokroić i upiec ciasteczka...

DSCF7966bez (544x725)



200g zimnego masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
2 łyżki suszonych kwiatków lawendy (lub 3 łyżki świeżych)
otarta skórka z cytryny
1,5 szklanki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej



Wszystkie składniki zagniatamy; dzielimy na dwie części i z każdej formujemy wałek grubości około 3-3,5 cm. Owijamy folią, wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. Schłodzone ciasto wyjmujemy kroimy na plasterki ok 5-7mm. Układamy zostawiając niewielkie odległości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 12-15 min w temperaturze 170ºC. ciasteczka studzimy na kratce



źródło: "Coś słodkiego poproszę"

9 komentarzy:

  1. Musiały smakować wybornie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przywiozłam kiedyś podobne z Chorwacji, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mocno maślane muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze jakoś bałam się lawendy w ciastach, bo kojarzyła mi się bardziej z zapachem mydła niż czymś do jedzenia. Ostatnio jadłam jednak w kawiarni czekoladowe ciasto z lawendą i bardzo mi zasmakowało. Twoje ciasteczka też zapowiadają sie rewelacyjnie. Muszę kupić lawendę do jedzenia, bo nie każda lawenda może być spożywana.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko ,co z kwiatami i jadalne ma jakąś smaczną magię ,kuszą mnie twoje ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam kiedyś podobne kruche ciasteczka z lawendą i były pyszne : )

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam jeszcze lawendowych ciasteczek...

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekłam jakiś czas temu , smakowały wyśmienicie. Twoje muszą być boskie. Mają bardzo ciekawy smak :-).

    OdpowiedzUsuń