...słoneczne ciasto w sam raz do kawy, herbaty na jesienne popołudnia czy wieczory. Miodowe placki przełożone pysznym lekkim kremem i koniecznie z lekko kwaskowym dżemem dla przełamania smaku, więc nie rezygnujcie z niego. Przepis od Justyny z bloga "Moje ciacho"
ciasto:
5 jajek
200 g masła
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki miodu
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka octu
krem:
3 szklanki śmietany kremówki 30 %
500 g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
mały słoiczek dżemu porzeczkowego
płatki migdałów i kokos do dekoracji
ciasto: masło, miód, cukier, kakao, rozpuścić i zostawić do wystygnięcia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka wymieszać w misce z octem. Do przestudzonej masy dodać jajka, wymieszać mikserem. Miksując dalej dodawać porcjami mąkę. Blachę (24x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w 165st ok. 40 min. Gdyby ciasto zbyt szybko z wierzchu się rumieniło to w razie potrzeby przykryć folią aluminiową. Ostudzić, następnie przekroić na dwie części.
Masa:Do misy przelać dobrze schłodzoną śmietanę;zmiksować. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i serek mascarpone.
Spodnią część ciasta posmarować cienko dżemem, następnie wyłożyć masę; (zostawiając ok. 3 pełne łyżki na wierzch ciasta) przykryć kolejnym plackiem. Rozsmarować pozostawioną masę i udekorować uprażonymi migdałami i wiórkami kokosowymi...
Już je lubię ,wspaniałe.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie, z chęcią zjadłabym kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńPycha ciasto. Poproszę taki kawałeczek.
OdpowiedzUsuńWow, jak ślicznie wyszło to ciasto, cieszę się, że smakuje. Porywam duży kawałek do kawy, pozdrawiam cieplutko, buziaki:*
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i bardzo fajna nazwa :)
OdpowiedzUsuńpycha! wlasnie na takie ciacho mam ochote!
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho i piękne zdjęcie:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto , a zdjęcia cudne :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńImponujące ciacho, wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńjedno wielkie mniam
OdpowiedzUsuń:)
pysznie wygląda i pysznie smakuje
Przepis biorę :) i pozdrawiam
Jejq wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńFajna nazwa, apetyczne ciacho i śliczne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie! Zdecydowanie muszę wypróbować ten wspaniały przepis. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńDla mnie idealne!
OdpowiedzUsuńJadłabym *_*
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho! :-)
OdpowiedzUsuńPiękna fotka, ciasto wygląda rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńO jakie fajne ciacho! Ale kusisz!
OdpowiedzUsuńJeśli to ciasto smakuje tak jak wygląda, to musi być wspaniałe!
OdpowiedzUsuń" Jajka wymieszać w misce z octem. Do przestudzonej masy dodać jajka, wymieszać mikserem." Przepraszam ale nie bardzo rozumiem. Mam ubić jajka i dodać ocet? Czy tez ubić białka a następnie dodać żółtka i ocet? Mogę prosić o dokładniejszy opis tych czynności? Z góry dziękuję
OdpowiedzUsuńdo "przestudzonej masy" czyli do roztopionego masła z miodem, cukrem i kakaem
OdpowiedzUsuń