poniedziałek, 26 października 2015

deser z kaszy jaglanej

...do deseru z kaszy jaglanej zbierałam się od jakiegoś czasu; wreszcie zrobiłam. Bardzo lubię tego typu desery i z pewnością u mnie będzie gościł w różnych wersjach.

DSCF0327 (533x710)



3/4 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
1-1,5 łyżki cukru
laska wanilii

ok szklanki owoców (ja dałam jeżyny, truskawki i maliny)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki wody

200ml śmietanki 30%



Kaszę jaglaną najpierw należy przepłukać aby pozbyć się goryczki. W tym celu wysypujemy ją na gęste sitko i przepłukujemy kilkukrotnie zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, wrzucamy przekrojoną laskę wanilii, wsypujemy kaszę. Gotujemy do miękkości ok 15-20min co jakiś czas mieszając. Ugotowaną jaglankę przekładamy do pucharków.

Owoce wrzucamy do garnuszka, wlewamy odrobinkę wody, dodajemy cukier. Gotujemy kilka chwil aż puszczą sok. Rozdrabniamy widelcem (można także blenderem, ale ja chciałam mieć większe kawałki owoców) Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 3 łyżkami wody dodajemy do owoców; mieszamy i gotujemy chwilkę żeby powstał tak jakby kisiel. Kiedy przestygnie wykładamy na kaszę.
Na wierzch wykładamy ubitą śmietankę.

13 komentarzy:

  1. UDAŁO MI SIĘ PRZEKONAĆ DZIECI DO TEJ KASZY ;JEST PYSZNA I PRZEDE WSZYSTKIM ZDROWA;CZĘSTO ROBIĘ IM TAKĄ NA ŚNIADANIE;
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/kasza-jaglana-na-sniadanie.html
    POLECAM ;POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza jaglana jest taka zdrowa, świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, a deser wygląda niesamowicie apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się i skład i wygląd. Już lubię ten deser : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny! Zapisuję :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis. Z pewnością zrobię.

    OdpowiedzUsuń