poniedziałek, 19 października 2015

udka w chrupiącej panierce

...polecam wszystkim udka tak zrobione są z wierzchu chrupiące, w środku miękkie i soczyste. Można użyć oczywiście też innych części kruczka w oryginale były to skrzydełka. Przepis z "Galerii Potraw"



   

1 kg średnich udek
sól
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka granulowanego czosnku
przyprawa do kurczaka (można użyć gotowej, lub własnej mieszanki)
pieprz
papryka słodka i ostra wg uznania
olej do smażenia

Mięso umyć, osuszyć, posolić. Do worka foliowego wsypać pozostałe składniki, wymieszać, włożyć udka, zawiązać worek i mocno potrząsać, by posypka wszędzie dotarła.
Udka obsmażyć na rozgrzanym oleju po 3 min. z każdej strony. Po tym czasie przełożyć na blaszkę i piec w piekarniku w 190 st  ok 30- 40 min. (w zależności jak duże mamy porcje)

15 komentarzy:

  1. Bardzo smakowity pomysł na kurczaka!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiem co mi się bardziej podoba
    czy przepis na chrupiące udka
    czy pomysł obtaczania w woreczku foliowym

    Zaskakujące jest to że mąka ziemniaczana i proszek do pieczenia są składnikami panierki
    :)
    muszę wypróbować bo zapowiada się bardzo mniam-mniam :)

    Pozdrawiam
    i zapraszam na koktajl domowy najlepszych modelek świata
    http://odchudzaniejestproste.pl/zielony-koktajl-super-modelek-odchudza-i-oczyszcza/

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie chrupiące udka zawsze są najlepsze :) I wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno je zrobię, wyglądają pysznie, buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ apetycznie wyglądają te udka :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie udka moje dziecko zjadłoby cały talerz :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Od samego patrzenia zrobiłam się głodna:) muszę koniecznie takie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Iza - udka wyglądają świetnie. Z mąką ziemniaczaną robię rybę, żeby była chrupiąca, więc na pewno też są chrupiące, ale dlaczego proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  9. Iwona szczerze powiedziawszy nie mam pojecia tak bylo w oryginale i tak zrobilam

    OdpowiedzUsuń