niedziela, 21 lutego 2016

ciasto drożdżowe na śmietanie...

878111_580



...tym razem kolejny przepis na ciasto drożdżowe. Drożdżowe na śmietanie, bo właśnie ciasta drożdżowe to jedne z moich ulubionych i chyba nigdy mi się nie znudzą. Niestety zapomniałam dodać rodzynek. Składniki podane na blachę 23x25cm.



3 szkl + 3łyżki maki
50g świeżych drożdży
200ml śmietany 18%
3/4 szkl. mleka
2 jajka
3/4 szkl  cukru
150g roztopionego masła
szczypta soli

Do miski wsypujemy mąkę; robimy dołek wkruszamy drożdże posypujemy dwoma łyżkami cukru i łyżką mąki, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na ok 10 minut do czasu kiedy drożdże zaczną rosnąć.

W małym garnuszku roztapiamy masło; studzimy. Do miski z mąką i drożdżami wsypujemy pozostały cukier, szczyptę soli. Dodajemy jajka, śmietanę, mleko i wystudzone masło. Wyrabiamy dokładnie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi objętość przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do 170stpieczemy ok 45 minut



Źródło:"Moje walijskie pichcenie"

14 komentarzy:

  1. Jest idealne,właśnie takie bez rodzynek i z kruszonką.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam drozdzowe. Zjadlabym blaszke na poczekaniu

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda pysznie i jak dla mnie, to dobrze, że bez rodzynek : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne, ciasta drożdżowe to również mój ulubiony wypiek, może dlatego, że moja mama piekła drożdżówki w każdy weekend, muszą upiec z Twojego przepisu, wygląda przepysznie, pozdrawiam cieplutko:*

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja bardzo lubię ciasta drożdżowe jeszcze najlepiej z jakimiś dodatkami, ale dawno już nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  6. no a ja właśnie lubię jeść takie ciasta ale nie przepadam za wyrabianiem:( porywam kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe! Ja nawet wolę bez rodzynek!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie domowe ciasto drożdżowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie cała blaszka poszła do kosza :-(Zakalec potworny. Bardzo dobre (spróbowałam to które wyrosło przy ranie blachy)ale co z tego :-/Co mogło pójść nie tak.Wszystko w ten pokojowej, zgodnie z przepisem. ..mnie mam pojęcia.:-(

    OdpowiedzUsuń
  10. szczerze powiedziawszy to nie mam pojęcia ja z tego przepisu pierwszy raz korzystałam i mi wyszło. Jak chcesz spróbuj moje dwa wypróbowane przez wiele lat przepisy na drożdzowe de lux i to ze smalcem. bankowo wychodzą

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja zrobilam i wyszlo super. Wyroslo duze i to z owocami.

    OdpowiedzUsuń