wtorek, 9 lutego 2016

pączki na krupczatce...


...kolejny nowy przepis na pączki; smażyłam je w ubiegłym roku ale nie zdążyłam zrobić zdjęć więc w tym roku ponownie je upiekłam. Polecam przepis bo pączki są bardzo dobre prawie nie chłoną tłuszczu, a na drugi i trzeci dzień również są smaczne. Z przepisu wychodzi ok 20 pączków..






2 szkl mąki tortowej
1 szkl+3 łyżki mąki krupczatki
250 ml ciepłego mleka
4 łyżki cukru
6 - 7 żółtek
50 g drożdży
ok. 50-60 ml oleju
szczypta soli
ok. 25 ml spirytusu
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

marmolada do nadziewania
smalec do smażenia
kieliszek spirytusu - do roztapianego tłuszczu



Do miski wsypać wymieszane mąki; zrobić dołek dodać poruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki zalać ciepłym mlekiem i odczekać ok 10 minut, aż podrośnie. Żółtka ubić z cukrem, dodając pod koniec ubijania olej - powstanie puszysta masa, którą dajemy do miski do miski z mąką i zaczynem. Dodajemy sól, resztę mleka i wyrabiamy ciasto dodając pod koniec wyrabiania spirytus i ekstrakt. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy ciasto, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stół, i formujemy pączki (ja zazwyczaj rozciągam ciasto na grubość ok 2,5 cm i szklanką wykrawam) Układamy pączki na ściereczce przykrywamy drugą ściereczką i odstawiamy na ok 20 minut swoją objętość.

Smalec topimy w rondlu dodając spirytus i jak się rozgrzeje, wrzucamy do niego pączki. Powinny swobodnie pływać. Smażymy z każdej strony. Po upieczeniu układamy na ręczniku papierowym. Nadziewamy marmoladą i oprószamy cukrem pudrem



źródło: "Cin Cin"

18 komentarzy:

  1. Pączki doskonałe!
    Zawsze do drożdżowych wypieków dodaję krupczatkę. Znacznie podnosi ona jakość ciast.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne , puszyste i apetyczne zdjęcia
    To pyszne pączki z przepisu Krysi , ja je już robiłam , pyszne też są te bez zaczynu ,ale najlepszy przepis Krysi na paczki to te z semoliną (ja dodatkowo 1 szklankę maki tez zastępuje krupczatka bo robię to z wszystkimi wypiekami drożdżowymi -krupczatki od 1/3 do 1/2 ilości mąki daje , nawet robię tak z jasnymi chlebami na pszennym zakwasie, polecam)

    OdpowiedzUsuń
  3. to jest chyba ten sam przepis własnie bo jak napisałam korzystam z przepisu z Cin cin. a pączki sa super

    OdpowiedzUsuń
  4. Krysia ma kilka przepisów na pączki. Ten z semolina jest ciut inny i na cin cin go nie ma

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę, że ostatki były udane!

    OdpowiedzUsuń
  6. to następnym razem zrobię te z semoliną także

    OdpowiedzUsuń
  7. Pączki wyglądają pięknie, a ja w tym roku miałam taki sam problem ze zdjęciem : )

    OdpowiedzUsuń
  8. Pączki domowe są pycha ja osobiście wolę takie bez niczego tylko z marmoladą w środku

    OdpowiedzUsuń
  9. Pączusie :) A ja zapytam, skąd masz taką piękną paterkę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dziękuję ;) a patera stara ostatnio jak byłam u rodziców to w piwnicy ją znalazłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają cudownie! Wyobrażam sobie jakie musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie robilam jeszcze pączków z krupczatką. Pora to nadrobić, bo Twoje wyglądają przepysznie;) I jak pięknie podane... :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają pysznie, jem oczami, pozdrawiam cieplutko:*

    OdpowiedzUsuń
  14. Prezentują się bardzo apetycznie, skusze się na nie niebawem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Iza, pączki wyszły Ci idealne. Piękne są, aż chce się sięgnąć po jednego :)

    OdpowiedzUsuń