poniedziałek, 29 lutego 2016

pfitzauf - niemieckie babeczki maślane

DSCF2543 (525x700) (2)
...babeczki są przepyszne, mięciutkie i maślane nie można poprzestać na jednej. Pfitzauf podczas pieczenia wyrosną, a potem lekko opadną i zapadną się, ale jak napisała Monika tak właśnie ma być.          Z podanych składników upiekłam 8 babeczek



1 szkl mleka
4 jajka
100 g mąki
70 g cukru
70 g masła
szczypta soli
cukier puder do posypania wierzchu



Do garnka wlewamy mleko dodajemy masło, cukier, sól; zagotować. Na gotujące się mleko wsypywać mąkę, cały czas mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od łyżki. Ciasto lekko przestudzić. Następnie wbijać pojedynczo jajka, mieszając mikserem. Foremki do muffinek wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Napełnić je ciastem do 3/4 wysokości i piec ciastka w 180C przez około 40 minut na jasnobrązowy kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Źródło: "Skarbnica smaków"

15 komentarzy:

  1. Świetne Ci wyszły! To prawda, nie można poprzestać na jednej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym z kilka :), śliczne wygląda, pozdrawiam cieplutko:*

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda,że nie widać w środku....

    OdpowiedzUsuń
  4. w środku sa cos takiego jak ptysie po przekrojeniu z tym że ciasto jest mięciutkie

    OdpowiedzUsuń
  5. O, takich nie jadłam :) Fajne bułeczki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają wyśmienicie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę wypróbować przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają obłędnie i skoro smakują jak ptysie, które uwielbiam to muszę je upiec:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj ale chętnie bym taką babeczkę zjadła, wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Ach, jakie urocze! Trochę jak suflet

    OdpowiedzUsuń
  11. Kurczę, tylko Niemcy mogą takie delikatne babeczki nazwać pfitzauf : )

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękna babeczka!
    Niedawno widziałam gdzieś je w internecie i zapisałam do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo lubimy wszelkie babeczki, a ten przepis wyjątkowo mi sie podoba:)
    szkoda tylko że maja tak ciężką nazwę:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda smakowicie :) Nie słyszałam nigdy o takich babeczkach.

    OdpowiedzUsuń