wtorek, 22 marca 2016

ross il forn

DSCF3237bb (525x700)
...ross il forn to zapiekanka pochodząca z kuchni maltańskiej. Jest prosta w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczna na gorąco jak i na zimno. Proporcje podane na 4 głodne lub 6 mniej głodnych osób ; )




1 szklanka ryżu
400 g mielonej wołowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka bazylii
2 łyżeczki suszonej mięty
2 łyżki pasty pomidorowej
1 opakowanie pomidorów krojonych z oliwą i czosnkiem
2 jajka
ser mozzarella
oliwa do smażenia



Zagotowujemy 1,5 szkl wody; solimy. Na gotującą się wodę wsypujemy ryż i gotujemy około 12 minut. Odcedzamy na sitku. Na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy posiekany czosnek. Wkładamy mięso mielone i smażymy 7 minut. Następnie dodajemy opakowanie pomidorów krojonych, pastę pomidorową i przyprawy. Dusimy wszystko przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy ryż, pokrojoną mozzarellę (trochę zostawiamy do posypania na wierzch) i na koniec jajka które uprzednio trzeba wybić do miseczki i roztrzepać widelcem.. Wszystko dokładnie mieszamy; wykładamy do naczynia żaroodpornego zapiekamy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190st. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy po wierzchu resztą sera



9 komentarzy:

  1. bardzo lubię zapiekanki tego typu - pożywne smaczne i kolorowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka ryżowa zapiekanka bardzo mi pasuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak patrzę na ten apetyczny kąsek od razu robię się głodna :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak zachęcająco, że chciałoby się zjeść : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie dania - pyszne, aromatyczne i szybkie :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne danie! :) Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Danie wpadające w mój smak, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń