wtorek, 5 lipca 2016

zupa kukurydziana z lanymi kluseczkami...

DSCF8420 (700x525)


...zupę kukurydzianą bardzo lubię. Zazwyczaj robię właśnie taką ze sprawdzonego przepisu. Lane kluski nie są konieczne, ja jednak lubię bardziej treściwe zupy więc one się tu doskonale sprawdziły...


 

pół kostki masła
puszka kukurydzy
1 cebula
1,2 litra wywaru drobiowego
1 łyżka mąki
sól, pieprz
śmietana 18%,
1 płaska łyżeczka kurkumy

lane kluski:
1 jajko
szczypta soli
2-3 łyżki mąki

 

nie trzeba gotować wywaru zupę na szybko można przygotować na rosole np z poprzedniego dnia

Gotujemy wywar z kurczaka. Mięso obieramy i odstawiamy na talerzyku. Masło rozpuszczamy na patelni, następnie wrzucamy cebulę i smażymy ją do zeszklenia (nie może zbrązowieć!). Po otwarciu puszki z kukurydzą płyn wlewamy do wywaru, a kukurydzę wrzucamy na patelnię do cebuli (ja ok 2 łyżek zostawiłam), smażymy chwilę tak aby kukurydza przesiąknęła aromatem maślanym, następnie dodajemy jeszcze mąkę. Całość smażymy około 2 minut i wrzucamy do wywaru. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy kurkumę. Całość gotujemy 15 minut. Miksujemy blenderem. Dodajemy pozostałą kukurydzę i mięso z kurczaka.

Jajko mieszamy z mąką i na gotującą się zupę wylewamy cienkim strumieniem kluseczki. Gotujemy jeszcze ok 5 minut.

Zupę posypujemy świeżą miętą.

8 komentarzy:

  1. Doskonała i ten piękny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna zupa na lato, kusząca pięknym kolorem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna zupa ,piękny kolor.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupka najpierw zachwyca kolorem, a później pysznie smakuje. Zaskoczyłaś mnie miętą do kukurydzy : )

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszna jest ta zupa :) a zdjęcie przepiękne :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. zaskoczyłaś mnie miętą i kluseczkami, ja podaje z grzankami :)
    fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  7. U Ciebie zawsze jest tak pysznie Izo, ta zupka powala mnie, na pewno będę ją robić, buziaki:*

    OdpowiedzUsuń