wtorek, 16 sierpnia 2016

ciasto drożdżowe - różyczki...

948827_580


...ciasto drożdżowe w nieco innej "formie", bardzo fajnie wygląda. Chociaż może nie powinnam nazwać go ciastem bo smak i strukturę ma bardziej zbliżoną do chałki. Ciasto możemy sobie odrywać po jednej różyczce lub kroić normalnie


 

3 szkl mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/3 szkl cukru
1 szklanka mleka
2 jajka + 1 żółtko do posmarowania bułeczek
100g stopionego masła
szczypta soli
2 łyżki mleka w proszku (nie jest konieczne)
cukier puder do posypania

 

Do miski wsypujemy suche składniki; pośrodku robimy dołek, wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i mąki; zalewamy letnim mlekiem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia ok. 10 minut.

Po tym czasie dodajemy roztrzepane widelcem jajka, mieszamy całość; zagniatając nasze składniki do środka. Dodajemy roztopione i przestudzone masło ( troszkę sobie zostawiamy aby potem skleić różyczki). Po dodaniu wszystkich składników wyrabiamy dobrze ciasto, będzie elastyczne (w razie potrzeby można podsypać mąką), przykrywamy ściereczką; zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę

Wyrośnięte ciasto, dzielimy na 3 części. Wyjmujemy jedną na oprószony mąką stół. Rozwałkowujemy na ok 0,5cm grubości, i wykrawamy szklanką koła.

smarujemy roztopionym masłem koła i nakładamy na cztery na jedna różyczkę. Zawijamy i przecinamy nożem na pół.  Układamy w tortownicy posmarowanej masłem i posypanej manną lub bułką tartą. Zostawiamy na ok 10-15 minut do wyrośnięcia. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170st i pieczemy ok 30-35 minut. Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Obrazek4 (700x353)

Obrazek12 (650x435)

17 komentarzy:

  1. Piękna :L) aż u mnie zapachniało ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wiem co dziś upiekę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne!
    I z pewnością smakuje wspaniale.
    Zapisuję do zrobienia...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto bardzo apetyczne, po prostu mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie przytulone kawałki do odrywania. Oczywiście, gdy ciasto jest świeżutkie : )

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie śliczne! Od razu ma się ochotę oderwać kawałeczek... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasta drożdżowe a jeszcze takie musi być mega pyszne

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ma to jak wypieki drożdżowe, ciasto pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. już od dawna mnie kusiło takie ciacho.... mam ochotę na drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetyczne, mięciutkie i puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie mogę się napatrzeć :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł, chyba go podkradnę;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne jest! W sam raz na podwieczorek dla dzieciaków:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto jest zapewne wspaniałe, mam ochotę je przygotować, ale zastanawiam się w jaki sposób przekroić różyczkę ponieważ nie jest to zbyt wyraźnie pokazane i wyjaśnione, bardzo proszę o wyjaśnienie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  15. jak zwiniemy różyczke tak jak na zdjęciu nr 4 to potem przekrawamy ją na pół

    OdpowiedzUsuń