sobota, 22 października 2016

ciasto dyniowe


...szybkie do zrobienia, mięciutkie, wilgotne jednym słowem bardzo...bardzo pyszne ciasto dyniowe.  Ja lubię takie ciasta i z pewnością będę do niego wracała. A przepis podpatrzyłam u Sosny



250 g puree z dyni (ok 3/4 szklanki)
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g miękkiego masła
3/4 szkl cukru
3 jajka


Masło roztapiamy w rondlu, dodajemy cukier i mus z dyni; mieszamy i studzimy. Do wystudzonej masy wbijamy żółtka mieszamy. Z białek ubijamy pianę. Następnie dodajemy mąkę w trzech partiach mieszając za każdym razem łyżką. Ubitą pianę dodajemy do ciasta w dwóch partiach mieszając po każdym dodaniu łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy 22cm. Pieczemy w 180°C przez ok 60 minut do suchego patyczka. Oprószamy cukrem pudrem bądź polewamy lukrem...

30 komentarzy:

  1. Fantastyczne :) Niedawno piekłam podobne, dzięki dyni jest mięciutkie i wilgotne :) Po prostu pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędne ciacho i ten kolor ,super.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ten kolor ciast z dynią, piękne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście, żółciutkie, słoneczne ciasto jest pyszne na deszczowe dni : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha! Planuję wkrótce upiec podobne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. No ten kolorek jest cudowny a i smak na pewno również

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie wspaniałe i puszyste ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak kolor ciasta zwraca uwagę. Wygląda jak biszkopt z wiejskich jajek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale wygląda przepysznie! A ten kolor! Cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z lukrem kupuję bez zastanowienia

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudne!
    Mam na nie wielką ochotę.

    OdpowiedzUsuń
  12. Tak, Sosna ma cudowne ciasta, prawdziwa kopalnia inspiracji:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam dzis robiłam ciasto. Wyszło tak sobie jak naleśnik.Nic nie urosło. Tylko kolor ma ładny.

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny kolor, od razu robi się weselej, ciasto bardzo mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  15. nie mam pojęcia czemu nie wyrosło

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam dyniowe ciasto, zdjęcie przepiekne!:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękny kolor, wygląda na puszyste i ten lukier, mniam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam, masz trochę nie po kolei opisane kroki w przepisie, chodzi mi o ubijanie piany i dodawanie później mąki, wyszło tak jakby mąkę dodawać do piany... ;) jak ktoś wie co się gra to się połapie. Jak ktoś będzie robił według twoich wskazówek to i naleśnik może wyjść... racja.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Piekłam kiedyś to ciasto.
    Jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  20. No proszę, wyszło chyba jeszcze lepiej niż u mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  21. dziekuję, ale bez super przepisu by nie wyszlo ; )

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszne ciasto i świetne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy można te ciasto upiec w foremkach do muffinek i dzięki temu uzyskać babeczki?

    OdpowiedzUsuń
  24. tak można, tylko wtedy skracamy czas pieczenia myślę że 20-25 min wystarczy, trzeba zaglądac do piekarnika najlepiej

    OdpowiedzUsuń