poniedziałek, 14 listopada 2016

kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe...



...kanelbullar czy też cinnamon rolls to przepyszne mięciutkie drożdżowe bułeczki pachnące cynamonem. Kiedy są ciepłe trudno poprzestać  na jednej. Z podanych składników upiekłam 12 bułeczek...




 ciasto:
2 szkl mąki
0,5 szkl ciepłego mleka
25g świeżych drożdży
1/3 szkl cukru
1 jajko
1 żółtko
50g miękkiego masła
szczypta soli

do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka

nadzienie:
50 g roztopionego masła
10 g cynamonu
1/3 szkl cukru
1 łyżka cukru wanilinowego

lukier:
1 łyżka śmietany
ok 3/4 szkl cukru pudru

.

Mąkę wsypujemy do miski; robimy dołek; wkruszamy drożdże, posypujemy łyżeczką cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy dokładnie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt taki mniej więcej 20x30cm. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy wymieszanym cukrem z cynamonem i cukrem waniliowym. Zawijamy ciasto i kroimy ma plastry o grubości ok 3cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Zostawiamy chwile do wyrośnięcia nagrzewając piekarnik do 170st. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Pieczemy ok 20-30min.

Po upieczeniu polewamy lukrem.

27 komentarzy:

  1. Cudowne ,uwielbiam.Ten kubek miałam ostatnio w ręce ,ale córka wybrała inny...piękny .

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam takie ostatnio. I masz całkowitą rację. Na ciepło trudno ich nie jeść.

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio polubiłam się z drożdzami ;) kiedyś robiłam wypieki wyłącznie bez nich, ale ostatnio się przekonuję. musze spróbowac zrobić te bułeczki, bo wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam je. Fajny komplet śniadaniowy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam je, faktycznie ciepłym trudno się oprzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już mi pachnie cynamonem, wyglądają bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja przepadam za ciepłymi drożdżowymi wypiekami, a twoje bułeczki wyglądają na bardzo puszyste i ten lukier; pycha;

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy ich nie piekłam. Pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  9. Najbardziej popularne drożdżówki w Szwecji!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam drożdżowe, a Twoje rogaliki super apetyczne, porywam kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O! A ja przedwczoraj piekłam wielką cynamonkę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają pysznie, jak tylko znajdę czas to je piekę, pozdrawiam serdecznie:*

    OdpowiedzUsuń
  13. Po prostu uwielbiam ich smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. a ja ostatnio mam jakąś fazę na drożdżowe.... porywam twoja bułeczkę i pędzę do roboty!

    OdpowiedzUsuń
  15. Gdyby ktoś postawił przede mną takie bułeczki, to bym się chyba nie opanowała i zjadła wszystkie. Wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie aromatyczne i puchate.. z kubkiem kakao byłyby prawdziwą ucztą;)

    OdpowiedzUsuń
  17. ale one musiały pachnieć w trakcie pieczenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Niedawno koleżanka pokazała mi swoje cynamonowe babeczki, ale Twoje wyglądają jeszcze lepiej. Poza tym jej były na gotowym cieście francuskim, a to nie to samo. Drożdżowe najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. MNiam mniam...Wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy można wstawić ciasto do lodówki na noc i upiec rano?

    OdpowiedzUsuń